Провал справи Капелло

Груповий етап чемпіонату фінішував в ніч з четверга на п’ятницю. Саме тоді збірна Росії безславно завершила свій шлях у Бразилії на цьому етапі і повернулася додому. 1:1 — такий невтішний для неї результат було зафіксовано за підсумками матчу з Алжиром. Але початок зустрічі був досить багатообіцяючим для росіян: у дебюті поєдинку Кокорін точно пробив, і його команда повела в рахунку.
Але поступово підопічні Фабіо Капелло віддали ініціативу суперникові. Той почав упевнено нарощувати тиск на ворота Акінфєєва, і це увінчалося голом уже в другому таймі. Рівновагу ефектно відновив Слімані ударом головою, вистрибнувши вище за опонентів.
Забігаючи наперед, скажемо, що алжирська команда — мужній, згуртований, добре вишколений колектив — справедливо вийшла до наступного етапу. У спортивній боротьбі здобула це право.
Звичайно, невихід із групи — провал для збірної Росії. Щоб пройти до 1/8 фіналу, потрібно було демонструвати футбол зовсім іншої якості. У цьому провина і виконавців, і надто — їхнього наставника італійця Фабіо Капелло, який мав налагодити значно вищу організацію гри команди. Про його відставку, либонь, не йтиметься, адже у впертого тренера — багатомільйонний контракт з РФС. Отож, швидше за все, Капелло продовжить очолювати російську збірну і готуватиме її до Євро-2016, який відбудеться у Франції...
А в суботу, неділю та понеділок відбулися серйозніші події — поєдинки 1/8 фіналу. Олімпійська система — безжалісна: хто програв, той вибуває з боротьби.
Бразильське прокляття
Збірні Бразилії та Чилі показали вкрай драматичну гру, в якій шальки терезів схилялися в обидві сторони. Однак удачливішими все-таки виявилися господарі турніру.
Кажуть, що таланить сильнішим. Можливо, бразильці були ближчі до перемоги, але й їхні опоненти мало в чому поступалися. М’ячі забивали виключно в першому таймі. Після цього пішла гра з обопільними шансами на успіх, та виявили сильнішого команди лише в серії одинадцятиметрових.
Хоча під завісу другого додаткового тайму чилійці могли вирвати перемогу, але удар Пінільї влучив у поперечину. Ну, а в серії пенальті вдача «приголубила» господарів турніру. Отже, збірна Чилі не змогла перервати своє прокляття: вона чотири рази у своїй історії виходила з групи на чемпіонатах світу, і в усіх випадках шлях до тріумфу їм заступала саме Бразилія.
*** 
Звичайно, уругвайцям було  важко без свого лідера Луїса Суареса, котрий полюбляє... кусати суперників (за що його дискваліфікували на чотири місяці). Але Колумбія своєю грою знову викликала захоплення. А особливо — їхній голеадор Гамес Родрігес, котрий забив двічі.
*** 
Досвід ліквідації фаворитів у Коста-Рики вже багатий: встигла обіграти Італію, Уругвай, здобути нічию з Англією, а тепер героїчно впоралася з греками. Навіть залишившись у меншості. «Лос-тікос» вистояли і перемогли, влучніше пробивши післяматчеві пенальті.
*** 
Збірна Нідерландів перебувала за лічені хвилини від вильоту з турніру. Але виявила характер і створила маленьке футбольне диво. У першому таймі мексиканська команда мала небезпечніший вигляд, а на початку другої половини поєдинку відкрила рахунок.
Після цього «ацтеки» віддали ініціативу «помаранчевим» і майже втримали переможний рахунок. Однак на за дві хвилини до завершення основного часу нідерландці відігралися після удару Снейдера. А вже в компенсований час Роббен заробив пенальті (щоправда, багато хто не згодний із рішенням португальського рефері Педру Проенси). Одинадцятиметровий чітко реалізував Гунтелар.
*** 
Мало хто сумнівався, що Франція та Німеччина не зійдуть з дистанції. Але мінімально здолати суперників (Нігерію та Алжир відповідно) їм вдалося ціною величезних зусиль: французам — під завісу поєдинку, а німцям — у додатковий час.
Фото www.uefa.com.
Клаас-Ян Гунтелар приніс перемогу Нідерландам.