Сьогодні Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк може оголосити про розпад коаліції фракцій Блоку Юлії Тимошенко й «Наша Україна — Народна самооборона». Про це глава парламенту заявив на початку вчорашньої погоджувальної ради.

«Станом на 11:00 понеділка у мене немає заяв про відкликання фракцією «НУ—НС» своєї заяви про вихід із коаліції. Таким чином, відповідно до ст. 65 тимчасового Регламенту Верховної Ради, завтра (сьогодні. — Авт.) буде офіційна процедура прощання з коаліцією», — зазначив А. Яценюк. «Тому, хто з квітами, хто з вінками — приходьте на 10-ту годину», — додав він.

Одразу лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що іншої коаліції, ніж «та, що створили, немає і не може бути». «Тому минулий тиждень ми спокійно реагували на переполітизацію цього питання. Ми не сприймаємо ультиматумів, ні додаткових умов, ні погроз. Ми ще раз засвідчуємо повагу до партнерів і засвідчуємо, що демократична коаліція поновить свою роботу», — заявив він. Водночас, за його словами, бютівці категорично проти дострокових парламентських виборів, які «знищать країну остаточно». «Ми за діловий стиль, який був започаткований на попередньому пленарному тижні, конкретної парламентської роботи, за якою скучив весь народ», — зазначив лідер БЮТ. І «по-діловому» запропонував розглянути на цьому пленарному тижні проблеми Євро-2012, в середу — 15 аграрних законів, включаючи зміни до бюджету і щодо ПДВ, в четвер —інвестиційні закони.

Водночас лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко повідомив, що БЮТ не зробив жодної пропозиції щодо повернення в коаліцію. Тому не виключив, що під час сьогоднішнього засідання буде оголошено про створення коаліції БЮТ та ПР. «Якою буде нова коаліція, я не знаю, точно скажу, що не буде коаліції «НУ—НС» і Партії регіонів», — заявив народний депутат. «НУ—НС», наголосив він, готова до переходу в опозицію. А стосовно порядку денного, то фракція, за його словами, внесла 48 першочергових законів, які стосуються економіки, соціальної політики.

А Партія регіонів, позицію якої озвучив Олександр Єфремов, запропонувала узгодити порядок денний і конструктивно працювати (якщо не буде оголошено про створення нової коаліції). Регіонали хочуть заслухати у парламенті і міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та командувача внутрішніх військ стосовно можливості силового сценарію врегулювання політичної кризи. «Є сенс запросити міністра внутрішніх справ та командувача внутрішніх військ для того, щоб вони або підтвердили, або спростували ці інсинуації», —зазначив депутат.

У свою чергу, лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що за запропонований порядок денний комуністи не голосуватимуть. На часі, на його переконання, обговорення ситуації на селі (в якому стані врожай, підготовка до посівної тощо). «І досі немає грунтовного аналізу приєднання України до СОТ», — нагадав парламентарій. Крім того, за його словами, треба заслухати голову ЦВК. «Чому ніхто не говорить про реєстр виборців? Зрозуміло, що готується чергова база для фальсифікації виборів», — вважає лідер комуністів. Ще одна пропозиція — зобов’язати керівників держави відкликати свої підписи під «листом трьох» до керівництва НАТО щодо приєднання України до ПДЧ.

А Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк попросив колег обережно висловлюватися стосовно «силового варіанту», щоб не відлякувати інвесторів. Водночас глава парламенту закликав прискорити процес формування коаліції. Однак, за його словами, незалежно від того, оголосять про створення нової коаліції чи ні, парламент правомочний. «Верховна Рада є правомочною принаймні 30 днів з того моменту, коли буде зроблено оголошення про припинення діяльності коаліції», — заявив він і наголосив, що не потрібно робити вигляд деяким політичним силам, «що в нас все нормально, бо є досить серйозні політичні складнощі». «Політичний пат, в якому ми знаходимося протягом тривалого часу, може перейти в політичний мат», —- спрогнозував глава парламенту. Він нагадав, що після оголошення про припинення діяльності коаліції наступає 30-денний термін, протягом якого має бути створена або «стара-нова коаліція», або сформуватися нова коаліція, або настають умови для можливого розпуску парламенту.

В інтерв’ю журналістам лідер однойменного блоку Володимир Литвин заявив, що консультації стосовно створення коаліції між БЮТ, «НУ—НС» та блоком, який він очолює, велися минулими вихідними. «Очевидно, що тут має бути позиція «НУ—НС». А щось казати передчасно», — зазначив політик і додав, що його блок вже зробив відповідну заяву. Зокрема, народні депутати запропонували «накласти мораторій на прийняття відповідних рішень», «не копирсатися у минулому» і «говорити про те, що відбувається сьогодні». А ще, за словами Володимира Литвина, приймати рішення, які не роз’єднують, а об’єднують. «Ми готові працювати у такій коаліції... Але ми категорично проти, щоб будь-яке утворення відбулося на основі війни і протистоянь», — заявив парламентарій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.