Минулого тижня відбулося виїзне засідання спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, метою якого було з’ясування стану виконання умов договору купівлі-продажу акцій ВАТ «Криворіжсталь». Відтак народні депутати могли наочно з’ясувати, як покупець — ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» — виконує взяті на себе зобов’язання.

Потреба в такому засіданні виникла після того, як у липні цього року Фонд держмайна надіслав лист до Кабміну, в якому йшлося про невиконання покупцем держпакета акцій ВАТ «Криворіжсталь» умов договору купівлі-продажу та пропонувалося виділити близько 72 мільйони гривень для забезпечення судового розгляду стосовно розірвання цього договору.

Зокрема, в підписаному ФДМУ за наслідками перевірки акті йшлося про невиконання умов договору стосовно реконструкції коксівних батарей №3 і №4, реконструкції цеху сіркоочищення коксохімічного виробництва, невиконання у повному обсязі зобов’язань стосовно поліпшення соціально-побутових умов працюючих (на рівні не менш як 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції товариства за рік) та виконання у повному обсязі колективного договору. А оскільки компанія «АрселорМіттал» з висновками Фонду держмайна не погодилася, то незабаром до дискусії на цю тему підключилися найвищі посадовці держави. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, зокрема, назвала заяви ФДМУ «порожніми та провокаційними», а Президент Віктор Ющенко попросив фонд розглянути можливість проведення повторної перевірки виконання компанією «АрселорМіттал» інвестиційних зобов’язань, оскільки можливе розірвання договору призведе до втрати довіри інвесторів.

Очевидно, що спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації не могла залишитися осторонь цієї проблеми. А щоб скласти свою думку стосовно претензій Фонду держмайна до компанії «АрселорМіттал», члени комісії вирішили на місці ознайомитися з тим, як виконуються умови договору. Отож в Кривому Розі вони з’ясували, що збудовані фактично з нуля коксівні батареї № 3 і № 4 працюють та що з моменту їх запуску уже вироблено більш як 900 тисяч тонн коксу. Також членам комісії продемонстрували реконструйований цех сірокоочищення коксохімічного виробництва —реконструкція проводилася з метою доведення рівня очищення коксівного газу до передбаченого договором у розмірі 0,5 г/м3, проте заміри, проведені у травні—серпні 2008 році, свідчать, що вміст сірководню в очищеному коксівному газі становить 0,04-04 г/м3, що значно менше встановлених договором зобов’язань.

Виходячи з цього, гендиректор компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг» Жан Жуе під час засідання комісії упевнено заявив, що всі зобов’язання за договором на сьогоднішній день виконані та що інвестор планує розпочати будівництво нової аглофабрики, реконструкцію коксівної батареї №7, будівництва нового конверторного цеху, низки соціальних об’єктів...

Відтак і заступник голови ФДМУ Анатолій Гріненко, який брав участь у виїзному засіданні спеціальної комісії, змушений був визнати, що на сьогодні передбачені договором об’єкти введено в дію, про що підписано відповідні акти.

Утім, після цього слово взяв директор департаменту металургійної промисловості Мінпромполітики М. Абросімов, котрий, посилаючись на висновок експертної групи міністерства, заявив, що передбачені договором об’єкти введені вчасно, оскільки згідно з постановою Кабміну виробничі об’єкти вартістю понад 5 мільйонів гривень попередньо приймаються робочими комісіями, що й було вчасно зроблено, а термін, установлений для прийняття після цього об’єктів державними приймальними комісіями, не включається до загального строку будівництва чи реконструкції. Аналогічну позицію висловив і представник Мінекономіки.

А стосовно виконання пунктів договору про витрати компанії на поліпшення соціально-побутових умов працюючих на рівні не менш як 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції на рік, то представник Мінпраці також зазначив, що комбінат виконує свої зобов’язання. Такої само думки і голова профспілки «АрселорМіттал» Володимир Третьяков, котрий повідомив, що протягом 2007 року на це було спрямовано 76 мільйонів гривень, що становить 0,54 відсотка від суми реалізованої продукції, тобто, навіть більше, ніж передбачено договором. «Профспілка не може погодитися із висновком Фонду держмайна», — сказав він.

Як зазначив насамкінець голова спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Євген Мармазов, рішення стосовно претензій Фонду держмайна до компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг» буде ухвалене протягом цього тижня. За його словами, в членів комісії склалося гарне враження про підприємство, тож у нього «навіть в думках немає», що «Криворіжсталь» знову буде повернуто державі. Також голова комісії повідомив, що під час ухвалення рішення члени комісії будуть прислухатися до думки Мінпромполітики, Мінекономіки та Мінпраці. «Я відчуваю, що ці чотири питання відпадуть. І рішення буде серйозне», — наголосив Є. Мармазов та зазначив, що висновок комісії буде направлено Президенту, Прем’єр-міністру та Голові Верховної Ради. Цілком можливо, що в ньому стоятиме кадрове питання, а саме — питання зміни керівництва Фонду держмайна.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.