Залюблена у борщівську вишивку пані Віра Матковська вже багато років колекціонує зібрані в тутешніх селах сорочки, вдягає у них хорові колективи, гурти. Колекціонерка каже: їй хочеться, щоб це воістину мистецьке чудо побачило якнайбільше людей.

Частину зібраних сорочок вона демонструвала під час фольклорно-мистецького фестивалю «В Борщівському краю цвітуть вишиванки», що відбувся минулої неділі у райцентрі Борщів на Тернопільщині. А ще презентувала чудовий фотоальбом «Борщівська сорочка», підготовлений на основі її колекції за власні кошти. Віра Григорівна зізналася, що дві з трьох її мрій: фестиваль і фотоальбом уже здійснилися. А ось над реалізацією ідеї створити студію, де б усі бажаючі могли не лише побачити створену попередніми поколіннями красу, а й продовжити її, оволодіти технікою борщівського вишиття, ще доведеться попрацювати.

Про збереження традицій як основну мету свята говорив і голова Борщівської райдержадміністрації Іван Чепесюк. Важливо, що ідеєю фестивалю перейнялися не лише районна влада, а й благодійники, без яких у таких масштабах він би не відбувся. Сам Іван Онуфрійович також у вишитій мамою сорочці. Зрештою, вишиванка стала своєрідною перепусткою на свято: у ній і голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь, і заступник міністра культури і туризму Ольга Бенч, і почесна гостя фестивалю — голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000», дружина Президента України Катерина Ющенко, і Орися Стефин з далекої Австралії, бабусі й дідусі, молодь, дітлахи... До речі, пані Катерина Ющенко завжди презентує борщівську вишивку, коли буває на прийомах за кордоном.

Кожне село демонструвало свої вишиванки. Тут і стародавні речі з бабусиних скринь, і доробки сучасних майстринь. Краса — очей не відвести. Що не село — то свій неповторний стиль, свій фольклор, співанки. Ось сидить за прялкою у чудово вишитому народному строї 73-річна Марія Юрців із села Дністрового. «У нашому селі кожен вишиває, — каже пані Марія. — Мої діти якось не дуже цікавилися цим заняттям, а онуки охоче беруться за голку. Радію з того, що є кому передати своє ремесло».

Хто споглядав вишиванки, насолоджувався співами, витанцьовував на центральному майдані міста, а хто смакував борщем, варениками, пампушками, адже паралельно відбувався фестиваль борщу «Борщ» їв». Хоча питання про походження назви міста Борщів спірне, але мешканці району не безпідставно вважають, що кращого, як у них, борщу ніде не варять. Тут навіть склали пісні на славу цієї любої, як співається в одній з них, страви. Що й казати, свято «У Борщівському краї цвітуть вишиванки» вдалося на славу. За словами Ольги Бенч, час зробити його всеукраїнським.

Тернопільська область.

Фото автора.

До речі

У рамках свята відбулася наукова конференція «Борщівська вишивана сорочка у контексті українського національного костюма», в якій взяли участь науковці України та Польщі, представники інститутів краєзнавства, музеїв, центрів народної творчості. Започаткували на фестивалі і вишивання кількаметрового бутафорського рукава борщівської сорочки. Продовжать його вишивати майстрині кожного села району з тим, щоб продемонструвати готову роботу на фестивалі наступного року.