Сьогодні урядовці хочуть ознайомити громадськість з проектом державного бюджету на 2009 рік. Проект кошторису був затверджений на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів 13 вересня.

Уряд планує отримати доходи у сумі 285 мільярдів гривень, видатки з державної казни становитимуть 302,4 мільярда. Дефіцит державного бюджету запланований у розмірі 17,4 мільярда гривень, або 1,4 відсотка валового внутрішнього продукту. Кабінет Міністрів сподівається, що наступного року зростання цін уповільниться: за підрахунками Міністерства фінансів, інфляція наступного року очікується у розмірі 9,5 відсотка.

Водночас уряд не підтримав прохання Міністерства оборони збільшити видатки на підтримання боєздатності армії. Замість 36 мільярдів оборонному відомству виділено трохи більш як 16 мільярдів гривень. А от Пенсійний фонд отримає 44 мільярди державної підтримки. Для місцевих бюджетів наступного року передбачено додатковий ресурс у розмірі 7 мільярдів гривень. Іще один мільярд планують виділити як субвенції на соціально-економічний розвиток малих міст.

Однак Президент України Віктор Ющенко уже розкритикував проект державного бюджету. На його думку, проект фінансової Конституції на наступний рік недоопрацьований. А експерти попереджають про ризики, які очікують економіку країни наступного року. Відтак закликають до ретельнішої підготовки головного фінансового документа країни.