Треба чітко розмежувати повноваження Президента і уряду, а також забезпечити впливовість місцевого самоврядування, переконаний заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко

Конституція України мусить ухвалюватися парламентом, а не секретаріатом Президента. Так він відреагував, коментуючи журналістам «1+1» одне із застережень «Нашої України» на адресу БЮТ стосовно того, що проект нової Конституції повинен бути погоджений радою коаліції та подаватися у парламент не представниками БЮТу, а спільно від коаліції. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі Миколи Томенка.

«БЮТ має повне право запропонувати власну версію змін до Конституції, яка після обговорення суспільством, експертами та народними депутатами може стати документом усього парламенту. Що стосується наших зобов’язань погоджувати текст змін до Конституції з партнерами по коаліції, то про це вже безпідставно говорити після того, як від імені Президента була представлена «Концепція нової редакції Конституції», в якій всупереч принципам демократії та засадам коаліційної угоди секретаріат Президента передбачив так зване «триєдине» поєднання в одній особі повноважень Президента, реального керівника судової та правоохоронної систем», — зауважив пан Томенко.

Тому, на його думку, дивним видається, що після оприлюднення Президентом та його секретаріатом варіанта Конституції, який повністю суперечить принципам коаліційної угоди між БЮТ та «НУ—НС», зараз у БЮТа намагаються забрати конституційне право пропонувати власний варіант Основного Закону.

«Ми запропонуємо свою редакцію змін до Конституції, а парламент, обговоривши її з суспільством та експертами, вже прийме остаточне рішення. Насправді найважливіше не так авторство цих змін, як те, щоб внесення змін до чинної Конституції дало змогу розв’язати принаймні дві головні сьогоднішні проблеми: ліквідувало багатовладдя в Україні і не допустило концентрацію влади в руках однієї особи», — зазначив Микола Томенко.