Минулого тижня народні обранці працювали у комітетах. Але домінуючою темою всіх засобів масової інформації залишилася доля демократичної коаліції та формування нової.

У понеділок прем’єр вийшла на велику прес-конференцію. Вона дала зрозуміти, що своїми принципами поступатися не збирається і закликала колег з блоку «Наша Україна — Народна самооборона» повернутися до коаліції без всіляких умов. Проте глава уряду не виключила і переформатування коаліції з іншими політичними силами. Водночас вона заявила, що проти неї і урядовців порушуються карні справи, прослуховують телефони і ведеться стеження. Одначе правоохоронці одразу спростували заяви Юлії Тимошенко. А, як з’ясувалося, у Генеральну прокуратуру її викликали з приводу отруєння Віктора Ющенка.

У свою чергу лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко на прес-конференції озвучив вимоги до колег по коаліції, які могли б стати фундаментом для відновлення політичної конфігурації у парламенті. Зокрема, мова йшла про підтримку заяви щодо грузино-російського конфлікту, скасування всіх законів, прийнятих 2 і 3 вересня. Він також звернув увагу на те, що БЮТ підготував проект Конституції без узгодження з колегами по коаліції.

У цікавому становищі опинилася Партія регіонів. Спершу її речники підтвердили, що ведуть перемовини з БЮТ про формування нової коаліції, але згодом почали категорично заперечувати факт спілкування з колишніми опонентами.

Якщо Юлія Тимошенко у четвер п’ять годин спілкувалася зі слідчими Генпрокуратури, то СБУ викликала на допит колишнього лідера об’єднаних соціал-демократів Віктора Медведчука. Йому висувають претензії в антидержавній діяльності.

А Президент Віктор Ющенко у п’ятницю ще раз наголосив: лідерам фракцій треба сідати за стіл переговорів і продовжувати шукати вихід із ситуації, що склалася у Верховній Раді.