Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк у виступі на загальних зборах Європейської бізнес-асоціації, що відбулися 11 вересня у Києві, назвав три можливі виходи із ситуації, що склалася в українському парламенті. Перший: «Це так звана стара—нова коаліція». На думку Арсенія Петровича, «дуже складно сьогодні відформатувати чинну коаліцію в ефективний механізм роботи... Шанси ще залишаються, але ці шанси дуже маленькі». Щоправда, Голова Верховної Ради не виключає й такого варіанта: навіть якщо й буде оголошено про розпад коаліції «НУ—НС» і БЮТ, залишається ще тридцять днів для поновлення діяльності альянсу демократичних сил.

Другий вихід — створення коаліції БЮТ і Партії регіонів. Такий варіант можливий і «це залежить від політичних лідерів, наскільки вони відповідальні при формуванні такої коаліції». Втім, Арсеній Яценюк сумнівається, що українське суспільство загалом і симпатики цих двох політичних сил зокрема сприймуть таке об’єднання. І, нарешті, вихід третій — проведення позачергових парламентських виборів. При цьому Арсеній Петрович навів приклад досвіду Австрії, де відбулася аналогічна українській ситуація.

Усі перелічені варіанти можуть супроводжуватися зміною «правил гри». Є, зокрема, такий ризик, як підвищення прохідного бар’єра на виборах до десяти відсотків. Це означатиме, припускає Арсеній Яценюк, що до парламенту зможуть потрапити лише «політичні монстри». Так само є ризиком конституційний процес, який стимулюватимуть особливо ревні «реформатори». «Конституцію не можна змінювати під ситуацію. Конституцію не можна змінювати під політиків і її не можна змінювати під їхні політичні симпатії», — наголосив Голова Верховної Ради. Якщо хтось думає, продовжив він, що можна поділити країну на двох, то він глибоко помиляється. Ніхто сьогодні не допустить замаху на демократію. «Я хочу ще раз наголосити, що за такого форматування і за такого порядку денного, що сьогодні є у Верховній Раді, — це є не що інше, як загроза демократії», — заявив Арсеній Яценюк.

Глава парламенту висловив свою позицію і з інших, актуальних для учасників зборів тем. Він назвав, зокрема, великою небезпекою для української економіки відсутність довгострокового контракту на постачання газу з Росії.

Голова Верховної Ради також скептично поставився до затвердженого Кабміном прогнозного показника інфляції — 9,5 відсотка. За його прогнозом, рівень інфляції цього року не перевищить 20 відсотків. Таким чином, зазначив Арсеній Яценюк, це буде нижчий показник, ніж 30 відсотків, за твердженням песимістів, але вищий за обіцянки нашого оптимістичного уряду.

Вл. інф.