Виявляється, що популярна страва зі свіжих овочів та зелені є не дешевою. Щоб самому переконатися в цьому, я вирушив на центральний ринок міста.
Для приготування борщу смачненький шматок свинини коштує від тридцяти п’яти гривень, а то й більше. Далі бачу люди стоять за свіжою капустою. Ціна на неї — за качан 2 грн. 25 коп. Бурячок продають по 2 грн. за штуку, а морква коштує аж 3 грн. теж за штуку. Цибуля на центральному ринку також не дешева: 4,50—5 грн. за кіло. Але який же борщ без зелені? Свіжа зелень кусається — пучки кропу та петрушки коштують по гривні. Картоплю — добірну, крупну — пропонують по 2 гривні 25 копійок. Спробував поторгуватися — краще б і не починав... Півлітрова баночка томатного соусу коштує від 4,5 гривні. Пакетик лаврового листу — 1 грн. А до борщу треба сметана (4—5 гривень за пакуночок), олія, літр якої продають за 11 грн., рафіновану — за 12—13 грн., та хліб (до 2-х гривень за буханець). От і виходить, що як варити борщ за всіма правилами, то виллється це у солідну копієчку.
Я вирішив поспілкуватися з цього приводу з господинями, які опинилися в цей час у моєму полі зору. Пані Олена, як справжній знавець, розповідає про те, без чого український борщ не буде таким наваристим та смачним, — про м’ясо. При купівлі продуктів для свого борщу жінка намагається обминати м’ясні прилавки, бо дедалі частіше шматок свинини замінює на курятину, яка коштує дещо дешевше. Ольга Миколаївна підраховує, у скільки їй обійдеться приготування борщу, щоправда, про класичний борщ не йдеться. Якщо врахувати, що страва пісна та зварена у невеликій каструлі, та ще розрахована на невелику родину, то гривень у 30 вкластись можна. Проте смак уже не той, говорить пані Ольга.
Жінка, як ніхто інший, знає: обіцянки, що лунають з трибун передвиборчих перегонів, ніколи не впливають на зниження цін. А їх підвищення впливає на наш раціон, в якому, швидше за все, наваристий борщ уже не буде вважатись щоденною стравою.
Полтава.