Відповідь на суспільний запит

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк переконаний, що партії в Україні мають створюватися відповідно до європейських стандартів.

На прес-конференції в середу у Вінницькій області, де Голова Верховної Ради України перебував з робочою поїздкою, він зазначив, що треба справді «зайнятись партійним будівництвом», оскільки в Україні, на жаль, «у більшості своїй існують політичні клуби з харизматичними лідерами, а не класичні партійні організації».

За словами А. Яценюка, «що стосується будь-якого майбутнього політичного проекту, то якщо він з’явиться, за будь-яких обставин до нього потрібно застосовувати світові європейські стандарти».

«Дуже хотілося б, щоб цей проект, якщо він буде, передусім починався знизу, а не зверху. Тобто на будь-який політичний проект повинен бути суспільний запит. Якщо тебе підтримують люди, тоді ти ідеш, якщо не підтримують люди, то тобі нема чого йти в політику», — наголосив він.

Відповідаючи на запитання, Голова Верховної Ради України зазначив, що якщо він будуватиме власну партію, «то вся Україна дізнається, хто підтримує цей політичний проект», наголосивши, що фінансувати такий проект будуть члени партії. «Тому що в іншому разі це буде закрите акціонерне товариство, чим сьогодні є левова частка всіх українських партій. Мені це неприйнятно, я не розумію, як можна робити з будь-якої партійної організації закрите акціонерне товариство, де три-чотири людини володіють контрольним пакетом», — підкреслив він.

Нова більшість після нових виборів

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк вважає, що нова більшість у Верховній Раді України має створюватися за підсумками дострокових виборів.

Коментуючи поточну ситуацію в парламенті, А. Яценюк зауважив, що не знає, «на якій базисній основі буде форматуватися нова коаліція».

«Можливо, хтось із політичних партнерів змінив свої політичні уподобання, можливо, якісь політичні партії перейшли на формат об’єднання і забули те, що обіцяли перед виборами? Мені складно на ці речі відповісти. Я починав засідання українського парламенту з однієї фрази, я її можу повторити: в українській політиці мало що змінюється — змова, зради і візантійщина. Це три основні елементи української політики. І це продовжується протягом тривалого періоду часу. І, на превеликий жаль, історія нічого не вчить», — сказав він.

На думку Голови Верховної Ради України, якщо політичні сили відповідальні, якщо вони хочуть формувати нову коаліцію, вони мають на це право. Проте він послався на європейський та світовий досвід, відповідно до якого в подібній ситуації відбуваються дострокові вибори і «відкривається шлях до переформатування коаліції». «А так це є ревізія виборів. Тобто ви ж не голосували за цю коаліцію? То як ми можемо нині змінити волю виборців?» — запитав А. Яценюк.

«Якщо є бажання створювати нову більшість, запроваджуючи європейські стандарти, то треба тоді йти на нові вибори. З новою ідеологією, з новими гаслами, отримувати відповідну підтримку людей і без питань можна формувати будь-яку коаліцію», — сказав А. Яценюк. Проте він попередив, що на цих дострокових виборах уже не буде «такого комфорту, який був на попередніх». «Усі маски знято, все буде чітко, зрозуміло. І ми ще подивимось, хто що виграє. І кому не тільки більше повірять, а хто потім, після того, як повірять, здатний щось зробити», — додав Голова Верховної Ради України.

Інформаційне управління Верховної Ради України.