Керівництву та колективу Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.П. Довженка

Дозвольте від щирого серця привітати вас із знаменною датою — 80-річчям з дня заснування вашої кіностудії!

Ця дата — велика подія для всіх прихильників вітчизняного кінематографа. За цей час кіностудія ім. О.П. Довженка пройшла яскравий творчий шлях та завоювала високий авторитет. Ваша кіностудія може пишатися кількома поколіннями видатних акторів, режисерів, художників та операторів. Це їхнім талантом та непосильною працею створювалися фільми-легенди, які зайняли гідне місце в золотому фонді вітчизняного та світового кінематографа. На стрічках, знятих колективом кіностудії, виросло не одне покоління українців.

Від щирого серця бажаю вам творчих успіхів та наснаги, щоб ви примножували славетні традиції кіностудії ім. О.П. Довженка.

Впевнений, ваш колектив і надалі робитиме неоціненний внесок в розвиток української культури і подарує глядачам не один кіношедевр.

Голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК.

Довженківці завжди крокували в ногу з історією

Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка відзначає своє 80-річчя.

Засновано кіностудію в 1928 році. З тих пір тут відзнято понад 1000 фільмів. Дітища кіностудії отримали нагороди 75 міжнародних та 65 всесоюзних кінофестивалів, 17 державних і дев’ять республіканських премій. А фільм «Райдуга» Марка Донського в 1944 році одержав найвищу нагороду Американської кіноакадемії «Оскар».

Перший фільм «Ванька і Месник» Акселя Лундіна знімали в 1928 році ще в недобудованому павільйоні ночами (бо вдень тривало будівництво). Стрічка «Симфонія Донбасу» Дзиги Вєтрова відкрила історію розвитку звукового документального кіно. Це про нього Чарлі Чаплін із захватом сказав: «Не уявляв, що індустріальні шуми можна зробити такими привабливими».

Тут розпочинав свою кінотворчість Олександр Довженко. Його «Землю» на Всесвітній виставці в Брюсселі 1958 року 117 провідних критиків із 26 країн світу зарахували до 12 найкращих стрічок усіх часів і народів. А перший звуковий фільм майстра «Іван» було піддано нищівній критиці. Митець був змушений покинути Україну і переїхати до Москви, де став знімати «Аероград» і на вимогу Сталіна — «Щорса»...

Серед новаторів національного кіно, котрі працювали на кіностудії, був скульптор і режисер Іван Кавалерідзе.

Нову сторінку — українського поетичного кіно — відкрили режисери Сергій Параджанов, брати Іллєнки. В 1965-му Британською кіноакадемією картину «Тіні забутих предків» С. Параджанова було названо найкращою зарубіжною картиною року.

Звичною темою кіно 1980-х стала криза людини середнього віку, яка не реалізувала себе і стоїть перед дилемою: щось змінити чи плисти за течією («Польоти уві сні та наяву», «Автопортрет невідомого», «Балаган»). Тоді було знято й багато дитячих фільмів, а «Чорна курка, або Підземні жителі» Віктора Греся отримала п’ять міжнародних та три всесоюзні відзнаки.

У 2000—2002 рр. було реалізовано великомасштабні складні проекти — фільми «Богдан Хмельницький» Миколи Мащенка та «Молитва за гетьмана Мазепу» Юрія Іллєнка. Творче життя кіностудії триває: у плані на 2008 рік 12 художніх фільмів. Нині на її території працюють і різні телеканали та приватні кіностудії.

Олександра КУЧЕРЯВА.