Парадокс, але факт: керівництво Чернігівської облдержадміністрації критикує народних обранців за допомогу своєму регіонові. Тоді як інші області не можуть похвалитися таким піклуванням про себе. Про це розмова нашого кореспондента з народним депутатом від фракції БЮТ Олегом ЛЯШКОМ.

У пошуках крайнього

— Не так давно у вашій газеті вийшла стаття. У ній автор, посилаючись на представників Чернігівської ОДА, веде мову, зокрема, про якихось київських пробивних людей із високих кабінетів, які у перелік об’єктів, що фінансуються за рахунок державної субвенції на соціально-економічний розвиток, понаписували хтозна-які об’єкти, не забезпечені проектною документацією, внаслідок чого виникла загроза неосвоєння коштів субвенції. Хочу сказати, що це облдержадміністрація у такий спосіб намагається зняти з себе відповідальність за невикористання бюджетних коштів, небажання їх освоювати і перекласти відповідальність за це на народних депутатів.

На підтвердження цього наведу такі факти. За інформацією Державного казначейства України, станом на 9 вересня 2008 року в область надійшло понад 25 (із 30) мільйонів гривень державної субвенції на соціально-економічний розвиток. Постанову уряду з переліком об’єктів, що фінансуються за рахунок цієї субвенції, затверджено 4 червня 2008 року. Станом на те саме 9 вересня Чернігівська облдержадміністрація із 25 мільйонів спромоглася освоїти лише шість, решта лежать без руху в обласному казначействі. То хто ж має нести за це відповідальність: енергійні впливові люди в київських кабінетах чи неенергійні в Чернігівській ОДА, які є розпорядниками цих коштів?

Або ще один приклад. Завдяки зусиллям народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко на газифікацію сіл Чернігівської області цього року в державному бюджеті передбачено 10 мільйонів гривень субвенції. Область, до речі, єдина, яка отримала цю спеціальну субвенцію. Наказом Міністерства регіонального розвитку і будівництва від 30.05.2008 року затверджено перелік об’єктів, які мають фінансуватися за рахунок цієї субвенції. Тоді ж цей наказ отримали в Чернігівській ОДА і, за логікою, мали б забезпечити його виконання. Натомість голова ОДА Володимир Хоменко заходився писати листи то до міністра регіонального розвитку Василя Куйбіди, то до голови парламентської фракції «НУ—НС» В’ячеслава Кириленка і навіть до Президента України, у яких скаржився на враховані Мінрегіонбудом мої пропозиції до цього переліку об’єктів. І лише у липні, через півтора місяця після затвердження наказу Мінрегіонбуду, голова Чернігівської ОДА видав розпорядження, яким визначив обласне управління капітального будівництва розпорядником цієї субвенції. Та й після цього справа не зрушила з місця. Розписом державного бюджету перше фінансування по субвенції на газифікацію мало починатися лише з серпня. Мені ж вдалося домовитися з Мінфіном, щоб кошти почали надходити в область із червня. Бо, як правило, гроші перераховують в кінці року, відтак їх не встигають освоювати і вони повертаються до бюджету. Отож у червні Чернігівська область отримала на газифікацію півтора мільйона гривень, у липні надійшло ще 2 мільйони, у серпні — 2,5. Та станом на початок вересня із перерахованих державою 6 мільйонів гривень управління капітального будівництва Чернігівської ОДА (начальник — Анатолій Бойко) спромоглося освоїти аж 117 тисяч гривень. Якби чиновники облдержадміністрації мали намір освоювати ці кошти, вони одразу, коли отримали наказ Мінрегіонбуду, оголосили б тендери, провели б їх ще в липні і роботи з газифікації сіл Чернігівщини закінчилися б вже у вересні-жовтні. Тепер голова ОДА і підлеглі йому чиновники розуміють, що затягнули з тендерними процедурами, внаслідок чого є реальна загроза не освоєння цих коштів, тому намагаються перекласти відповідальність за це із себе на «енергійних впливових людей у Києві».

За моє жито ще й мене побито

Крім того, в облдержадміністрації стверджують, що з переліку об’єктів, які фінансуються з державного бюджету, у 2008 році за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток, за ініціативою народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко, виключено низку важливих для області об’єктів, зокрема, будівництво дитячого садка у селі Вихвостів Городнянського району, реконструкція системи опалення шкіл у селі Жовтневе Коропського району та селі Яблунівка Прилуцького району. Насправді ці твердження не відповідають дійсності і свідчать лише про те, що керівництво Чернігівської ОДА взагалі не знайоме з переліком. Бо в постанові уряду від 04.06.2006 року, якою затверджено вказаний перелік, усі ці об’єкти насправді є. Більше того, саме завдяки зусиллям народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко на зазначені об’єкти виділено коштів більше, ніж пропонувала ОДА. Приміром, дитячий садок у Вихвостові почали зводити ще у 1998 році. Загальна вартість його будівництва — 1 мільйон 700 тисяч гривень, та за десять років влада спромоглася освоїти лише 200 тисяч. На цей рік обласна влада запропонувала виділити на його добудову ще 200 тисяч гривень. Тобто такими темпами цей дитячий садок був би готовий через сім років. Натомість я запропонував, і урядовці мене підтримали, виділити цього року 430 тисяч, а наступного — мільйон гривень, щоб закінчити будівництво. Тим часом чиновники ОДА розказують, що я викреслив із переліку дитячий садок. Тобто усе як у тій приказці: за моє жито ще й мене побито. Те саме стосується і згаданих шкіл. На ремонт системи опалення школи у селі Жовтневе Коропського району за моєю пропозицією з державного бюджету виділено понад 300 тисяч гривень, на Яблунівську школу — майже 500 тисяч.

Наостанок зауважу, що з 14 мільйонів гривень ще однієї державної субвенції — на заходи з енергозбереження — до Чернігова вже надійшло понад 7 мільйонів. Та станом на 9 вересня, за даними Держказначейства, не використано жодної копійки.

Непрофесійним діям голови Чернігівської ОДА Володимира Хоменка дав оцінку окружний адміністративний суд, який своєю постановою від 5 вересня визнав незаконною бездіяльність цього чиновника і зобов’язав його вжити заходів до освоєння коштів державних субвенцій. А на позачерговій сесії Чернігівської обласної ради, скликаної 9 вересня за ініціативою депутатів від Блоку Юлії Тимошенко, розглядалося питання про оголошення недовіри В. Хоменку. Із 49 депутатів, які взяли участь у голосуванні, 43 проголосували за недовіру. Для прийняття рішення, на жаль, не вистачило кількох голосів. Та за два тижні депутати обіцяють повернутися до цього питання.

Поки ж ми усім миром змушуємо голову ОДА виконувати покладені на нього законом обов’язки з вчасного освоєння державних коштів, оселі чернігівських селян продовжують залишатися без газу, стоять не відремонтованими школи, дитячі садки й лікарні. Отака вона турбота про людей по-хоменківськи!