Напередодні 500-річчя райцентру Млинівський район отримав перший том своєї історико-краєзнавчої енциклопедії. Її автор — краєзнавець і журналіст Євген Цимбалюк (на знімку), постійний автор «Голосу України». На сторінках цього літопису він зібрав майже три сотні розповідей про своїх земляків, які залишили славний слід в історії Млинівського району протягом ХІ—ХХ століть. Тож і назва відповідна — «Незабутні».

Уперше задум створити енциклопедію району з’явився тоді, коли в архівах гортав підшивки газети «Волинь» воєнного періоду, яку редагував всесвітньо відомий Улас Самчук, — розповідає Євген Цимбалюк. — В усіх номерах я знайшов лише дві чи три інформації про події та людей у Млинівському районі, тоді як про інші було більше публікацій. Із подібною ситуацією зіткнувся і в Центральному архіві Міністерства оборони колишнього Союзу. Постало запитання: хіба на млинівських теренах було замало важливих подій? Чи менш значущі постаті топтали тутешній ряст? Звичайно, ні. Вочевидь, з різних причин у написанні літопису утворилася прогалина. А ще більше їх у попередніх століть. Отож є бажання заповнити цю прогалину тим, що не загубилося в архівах, не вивітрилося в переказах, спогадах.

У першому томі пізнавальної енциклопедії знайдемо розповіді про світочів української культури Кирила Ставровецького і Данила Братковського (вихідців із цього краю), генерала Олександра Ходкевича, який тут проявив себе. До млинівських теренів причетні письменники Юзеф Крашевський, Якоб Гордон, Аарон Перлов, театрознавець Володимир Лібовицький, котрий прославився на всю Європу. А також відомий нині академік, письменник Микола Жулинський. Є тут чимало й уродженців-земляків, знаних по всій Україні, а також в Європі і світі. А щоб зібрати їх в енциклопедії, автор витратив десяток літ.

Це пізнавальне видання, безперечно, збагатить читачів. Євген Цимбалюк сподівається також одержати від них ще й доповнення, зауваження щодо подальшого її вдосконалення. Надалі планується ще три томи, які включатимуть новітню історію. А влада в особі голови Млинівської РДА Володимира Кислюка обіцяє всіляку підтримку у виданні районної енциклопедії, яку матимуть всі бібліотеки і школи краю.

Рівне.

Фото автора.