«П’ять мільярдів гривень виділено на ліквідацію наслідків повені, що сталася наприкінці липня—на початку серпня в ряді областей держави», — зазначив учора під час перебування на Вінниччині Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. За його словами, таких коштів не видавали потерпілим навіть за часів Союзу.

Голова Верховної Ради побував у прикордонному райцентрі Ямпіль, підтопленому повінню. «Нам простіше виділити з бюджету 10 млн. грн. на будівництво дамби в Ямполі, ніж потім витрачати 100 млн. на будівництво зруйнованих будинків»,сказав Голова ВР.

Як повідомив голова Вінницької обласної ради Григорій Заболотний, дамбу в цьому місті планували збудувати ще в радянські часи. Але роботи припинили, тому що розпочалося спорудження Новодністровської ГЕС. Її гребля мала вберегти райони, розташовані вниз по течії річки, від можливого підтоплення. На жаль, цього не сталося. Нинішня повінь — підтвердження тому.

Коштів для відновлення не вистачає

Голова Верховної Ради зустрівся з мешканцями вулиці Молодіжної, чиї будинки зазнали найбільших руйнувань під час стихії. Побував в одній з осель. Її господар повідомив про те, що до відшкодувань не включено зруйновані повінню господарські будівлі. А виділених коштів все одно не вистачає для того, щоб відновити будинок. Усі пошкодження тут віднесено до другої категорії руйнувань. Водночас ямпільці дякували за оперативне надання допомоги.

У селі Клембівка цього ж району Голова Верховної Ради ознайомився з ходом збирання цукрових буряків у місцевому сільгосппідприємстві, що входить до продовольчої компанії «Поділля».

Без нормального агробізнесу на селі держава не зможе витягнути соціальну сферу, — наголосив гість під час спілкування з місцевими жителями. Він також поцікавився, чи отримали в селі кошти, виділені на розвиток сільської медицини. Селяни просили Голову Верховної Ради відновити роботу місцевої лікарні, закритої через відсутність фінансування. 600 робочих місць давала цьому селу місцева фабрика художніх виробів. Нині вона не працює. Голова Верховної Ради пообіцяв селянам посприяти у відновленні виробництва.

Тема для переговорів з Молдовою

Складна проблема у жителів села Пороги, розташованого на березі Дністра. На молдовському березі розташований гранітний кар’єр. Щебінь там видобувають з використанням вибухівки. Від вибухів постраждав місцевий дитячий садок, школа, окремі хати: у стінах утворилися тріщини.

— У нас із Молдовою є низка невирішених питань, — відповів на звернення жителів цього села Арсеній Яценюк. Він також повідомив їм, що розгляд даного питання буде включено до переговорів з молдовською стороною. В той же час місцева влада Ямполя провела переговори з Молдовою з іншого питання: підключення до газопроводу, який проходить по правому, молдовському, березі Дністра. Уже підготовлено необхідні документи. Однак на завершення проекту не вистачає коштів — 10—12 млн. грн. Тим часом без природного газу залишається весь Ямпільський район з населенням майже 50 тисяч чоловік. Арсеній Яценюк запевнив ямпільців, що до проекту бюджету на 2009 рік буде включено пункт про завершення газифікації Ямпільського району.

Конституційні зміни не потрібні

Говорячи про нинішню ситуацію в парламенті, Голова Верховної Ради наголосив на тому, що нова коаліція мала б формуватися вже після наступних виборів. Висловив свою думку щодо обов’язкового внесення змін до виборчого законодавства. За його словами, виборчі списки мають бути відкриті, щоб виборець знав, за кого конкретно він голосує. Арсеній Яценюк не виключає можливості розгляду питання про внесення змін до Конституції України. Але він противник цього, тому що такі зміни викликані ситуацією, яка склалася нині в країні. «Нам треба в першу чергу почути акценти суспільства щодо конституційних змін», — наголосив Арсеній Яценюк. Якщо процес внесення змін до Конституції все-таки розпочнеться, то він розтягнеться не менш як на півроку, висловив своє припущення Арсеній Яценюк.

На завершення поїздки Голова Верховної Ради провів нараду з представниками органів місцевого самоврядування Вінницької області, виступив в ефірі обласного телебачення.