Футзал. За планетарними спортивними подіями (Олімпіадою, Параолімпіадою, іграми збірної з футболу тощо), трохи в затінку залишився виступ студентської збірної України з футзалу на чемпіонаті світу в місті Копер (Словенія). А вона, між іншим, стала срібним призером турніру. Очолював українську делегацію на тих змаганнях президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС) Віталій ПИЛИПЕНКО (на знімку).

— У фіналі наша команда поступилася португальцям —1:5, — розповідає Віталій Олександрович. — Хоча в груповому турнірі переграла цього суперника — 4:2. У вирішальному поєдинку судді «прихопили» нашу команду. Навіть перевести подих не дали. Від самого старту посипалися попередження. Через таку кричущу несправедливість наші футболісти навіть не хотіли виходити на другий тайм. Ледве вдалося їх умовити. Ну, кому це потрібно? Проти нас неодмінно застосували б суворі санкції. До речі, місцеві вболівальники досить своєрідно реагували на те, що відбувалося. Вони гаряче підтримували нашу команду і... кидали в суддів монети.

— Що можете сказати про організацію чемпіонату?

— Як на мене, він пройшов на досить хорошому рівні. Місце обрали чарівне. Всі разом мешкали на березі Адріатики в кемпінгу. Відмінне харчування, до залу недалеко — автобусом хвилин п’ятнадцять. Хоча відкриття турніру було зібгане, провели його на тісному танцмайданчику, тривало воно кілька десятків хвилин. Закриття — ще гірше. Похапцем вручили нагороди, та й годі.

— Як відомо, наступний чемпіонат відбудеться 2010 року в Сербії. А потім ...

— Так, 2012-го футзальний чемпіонат світу серед студентів прийматиме Київ. Ви пам’ятаєте, що цього року ми на високому рівні провели студентське Євро-2012 з великого футболу і отримали найвищі оцінки. Тепер нам не можна опускати планку. А готуватися будемо найсерйознішим чином. Ось і в Словенії я побував для того, щоб подивитися, як люди організовують такі заходи. Що можна запозичити, яких помилок не припускатися. Одне слово, збагатитися досвідом. Переконався, що ми вже переросли той рівень, як ото в Словенії. І маємо готувати щось грандіозніше.

— То ми маємо де прийняти гостей, чи є арени для змагань з футзалу?

— Звичайно, є. Для проживання маємо чудові вузівські гуртожитки. Учасники обов’язково гратимуть у Палаці спорту (турнір триватиме протягом тижня у вересні). А ще до того часу на НСК «Олімпійський» буде зведено суперсучасний зал. А ми маємо поступово розпочинати підготовку вже сьогодні. Щоб потім не було авралу...

Фото автора.