Президент Петро Порошенко за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони України прийняв рішення зупинити дію режиму одностороннього припинення вогню на Донбасі. Отже, режим припинення вогню, проголошений главою держави 20 червня та продовжений до 22.00 30 червня, вважається таким, дія якого завершилася.

«Ми будемо наступати і будемо визволяти нашу землю. Непродовження режиму припинення вогню — це наша відповідь терористам, бойовикам, мародерам, всім тим, хто знущається над мирним населенням, хто паралізує роботу економіки регіону, хто зриває виплати зарплат, пенсій, стипендій, хто підриває залізницю, руйнує водопроводи, хто позбавив людей нормального мирного життя», — наголосив П. Порошенко у зверненні до народу.

Глава держави зазначив, що українська влада впродовж десяти діб продемонструвала Донбасу і всьому світу свою відданість мирному способу врегулювання спровокованого ззовні конфлікту, однак унікальний шанс не було реалізовано. «Так сталося через злочинні дії бойовиків. Вони публічно декларували своє небажання підтримувати мирний план загалом та припинення вогню зокрема. Зухвало, понад сто разів, порушили режим перемир’я. Політичне керівництво сепаратистів продемонструвало небажання і нездатність контролювати дії своїх терористичних підрозділів і банд мародерів», — заявив Президент та додав, що, попри це, досягнення миру було і залишається його метою — змінюються лише інструменти її досягнення.

«Після обговорення ситуації я, як Верховний Головнокомандувач, прийняв рішення не продовжувати режим одностороннього припинення вогню. Захист територіальної цілісності України, безпеки й життя мирних громадян потребує не лише оборонних, а й наступальних дій проти терористів-бойовиків. Збройні Сили, Національна гвардія, Державна прикордонна служба, Служба безпеки отримали відповідні накази. У реалізації поставлених сьогодні завдань із захисту територіальної цілісності вони більше не обмежені режимом припинення вогню», — повідомив П. Порошенко. Також він запевнив, що Збройні Сили, Національна гвардія та інші підрозділі ніколи не дозволять собі застосовувати силу проти мирних людей. «Вони ніколи не битимуть по житлових кварталах. Українські солдати та гвардійці будуть ризикувати власними життями, щоб тільки не піддавати загрозам жінок, дітей, літніх чоловіків. Усіх тих, хто живе на землі Донбасу і не бере до рук незаконної зброї», — підкреслив глава держави.

Звертаючись до кожного мешканця Донецької та Луганської областей, Президент закликав їх із розумінням поставитися до такого рішення та стати союзниками в поверненні безпеки на Донбас.

Президент ще раз запевнив, що всім, хто, став на шлях збройного спротиву законній владі, але усвідомив, що припустився помилки, і хоче її виправити, гарантується непритягнення до кримінальної відповідальності.

«Умова одна — добровільно скласти зброю», — сказав П. Порошенко та підкреслив, що хоч дорога до миру виявилася складнішою, ніж хотілося б, проте не було ще жодної війни, після якої не наставав би мир.