Днями на позачерговій сесії Чернігівської обласної ради, скликаній на вимогу третини депутатського корпусу, розглянуто питання «Про недовіру голові Чернігівської обласної державної адміністрації В. М. Хоменку».

Депутати заслухали повідомлення керівника фракції БЮТ Анатолія Богуша, голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів Михайла Подоляка, голови облради Наталії Романової. Головний їхній закид голові облдержадміністрації — незадовільні темпи освоєння коштів, виділених Чернігівщині на розбудову газопроводів тощо. Однак пояснити, чому так сталося, не було кому: представники виконавчої влади були відсутні.

— Із 25 мільйонів гривень, які станом на восьме вересня поточного року надійшли в область, освоєно лише шість мільйонів, — повідомив М. Подоляко. — Та й з тих — три мільйони лише становлять авансовані платежі, а решта залишилася на рахунках казначейства, і часу на їх освоєння майже нема. Отже кошти, яких чекають десятки негазифікованих і соціально необлаштованих сіл, буде повернуто до держбюджету.

Доки не буде якісної роботи місцевої виконавчої влади, доти й будуть неякісно виконуватись прийняті обласною радою програми соціально-економічного розвитку області, зазначила у своєму виступі на сесії голова обласної ради Наталья Романова. Вона, зокрема, повідомила, що в десяти областях України рівень освоєння бюджетних субвенцій становить 52—82 відсотки, тоді як у Чернігівській області — лише 25 відсотків.

Відсутність результату — теж результат

Гострим був виступ заступника голови бюджетного комітету Верховної Ради України Олега Ляшка, на думку якого «завдання обласної адміністрації навмисно не освоїти кошти», щоб «перекласти відповідальність на уряд». Свої висновки він обґрунтував, показуючи депутатам копії офіційного листування урядовців та чільників облдержадміністрації, оприлюднюючи нові подробиці виділення на підставних осіб земель у Козелецькому та Чернігівському районах.

Незважаючи на красномовні заяви, звинувачення, сесії облради не вистачило голосів для висловлення недовіри голові облдержадміністрації. У таємному голосуванні з 53 наявних депутатів (у раді їх 90) взяли участь 49. З них 43 підтримали ініціаторів скликання сесії, 6 висловилися проти.

Народні депутати Іван Куровський (який, до речі, не брав участі в засіданні), Олег Ляшко, Валерій Дубіль та Борис Шиянов після сесії провели прес-конференцію. Вони не вважають, що ініціатива місцевих депутатів від БЮТ зазнала поразки.

— Розгляд даного питання про недовіру, — сказав О. Ляшко, — дуже важливий дзвінок для голови облдержадміністрації. Сьогоднішній результат показав, що ми на правильному шляху. Зараз Хоменку висловили недовіру 43 депутати. Якщо він не співпрацюватиме з народними обранцями в інтересах області, завтра буде 60. Будемо збирати сесії доти, доки не наведемо лад в області.

Чернігів.