Саміт Україна—Європейський союз не приніс неочікуваних результатів. Хоча заходи такого рівня лише зрідка можуть здивувати гострими виступами та неординарними рішеннями, бо готуються до них місяцями і кожне слово у заявах, а тим паче документах, вивірене та узгоджене з партнерами. І цього разу офіціозні кліше на кшталт «тісне співробітництво», «постійний діалог», «значний прогрес» та «суттєві досягнення» просто рясніли у підсумкових документах і значно ускладнювали розуміння суті. Тож якщо говорити про найважливіші рішення саміту, то вони були такі: нова посилена угода між Україною та Євросоюзом носитиме назву «Про асоціацію», Брюссель та Київ починають переговори (щоправда, вони триватимуть, певно, дуже довго!) із встановлення безвізового режиму та продовжуватимуть про встановлення зони вільної торгівлі. Окремо в Парижі обговорювалася ситуація у Грузії та Молдові.

Ніколя Саркозі, який нині представляє не лише Францію, а й увесь Євросоюз (бо його країна головує у ЄС), певно, вже зріднився зі Східною Європою, бо літати сюди йому доводиться мало не кожен тиждень. Так і на саміт у Париж він прилетів з Москви, де вкотре намагався примирити грузинів з росіянами. Можливо, через це заяви французького президента були максимально чіткі. Європейський союз вважає, що Угода про асоціацію з Україною «не закриває жодного шляху (до ЄС), так само як і не відкриває жодного шляху», — заявив Ніколя Саркозі на підсумковій прес-конференції. Він зазначив, що Євросоюз таким рішенням хотів ще раз підкреслити спільність цінностей з Україною, спільність історії. Ось, власне, і вся користь для нашої держави від цього статусу. Хоча, якщо зважити, що ще кілька місяців тому ЄС не хотів надавати навіть цього статусу і що саме асоціація була першим кроком до членства у ЄС для таких країн як Польща, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, то це, звичайно, плюс.

Дещо по-іншому результати саміту розцінив Президент України Віктор Ющенко, який назвав його надзвичайно успішним для України, оскільки він дозволив отримати позитивний сигнал щодо європейських перспектив нашої держави. Президент також вважає, що угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом буде підписано у другому півріччі 2009 року.

Проте віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря переконаний, що результати саміту були б значно кращими, якби Президент та прем’єр готувалися до нього разом. «Можна було добитися навіть у період підготовки до саміту позитивніших для України формулювань про європейську перспективу. Як відомо, політика і дипломатія часто бувають не тільки мистецтвом можливого, а й мистецтвом неможливого. На жаль, цього разу неможливого не відбулося, але це не означає, що саміт Україна-ЄС в Парижі був провалом. Він був дуже серйозним кроком України в напрямі інтеграції України в Європейський союз», — заявив віце-прем’єр-міністр. Нагадаємо, раніше пан Немиря повідомляв, що запрошення у Париж отримали як Віктор Ющенко, так і Юлія Тимошенко. Однак Міністерство закордонних справ назвало таку інформацію непорозумінням і на саміті Віктора Ющенка Прем’єр-міністр не супроводжувала.

Тож саміт відбувся, і тепер дипломати знову почнуть переговори. Їхній результат, однак, залежатиме не лише від професійної кваліфікації перемовників, а й рівня стабільності в українському політикумі, з одного боку, й розуміння необхідності включити Україну у європейську спільноту, з другого.