За підсумками серпня в країні зафіксовано дефляцію. Про це учора повідомила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, розпочинаючи засідання уряду. За словами очільниці Кабміну, це засвідчує: проводиться чітка антиінфляційна політика, яка приносить свої результати. Водночас Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що дефляції протягом двох місяців поспіль в країні не фіксувалося, «можна сказати, що з таким явищем, як інфляція, практично ми впоралися», сказала вона. Прем’єр також повідомила, що тепер завдання уряду — закріпити таку тенденцію.

Глава Кабміну також повідомила, що в проекті держбюджету на 2009 рік закладається рекордна прогнозна видаткова частина. Вона може збільшитися майже на 100 мільярдів гривень. Як каже Прем’єр-міністр, це стало можливим завдяки зростанню економіки, серйозній боротьбі з тіньовими потоками в системі оподаткування, у системі перетинання кордону товарами і послугами.

— Ми з вами будемо мати на третину збільшення бюджету тільки за рахунок того, що уряд запропонував країні політику, яка досить стабільно піднімає економіку і переймається детінізацією, — наголосила Юлія Тимошенко.

За її словами, ці гроші спрямують, зокрема, на стратегічні реформи та видатки розвитку. «Це, безперечно, — тільки перший крок, тому що ми можемо робити ще системніші й позитивніші результати», — наголосила глава Кабміну.

Водночас, керівник головної служби забезпечення зв’язків із Верховною Радою та Кабінетом Міністрів секретаріату Президента Ян Берназюк заявив, що вчора представників секретаріату Президента, зокрема його особисто, не пустили на засідання уряду. Заяву зроблено журналістам біля входу в зал засідань Кабміну після початку самого засідання.

— Сьогодні вперше за 17 років незалежності України Прем`єр-міністр не пустив представника Президента на засідання Кабміну, — заявив, зокрема, Ян Берназюк.

Він пов’язує цей факт з тим, що Кабмін начебто планував розглянути чотири питання, в яких, за його словами, простежується «чіткий кремлівський слід». А саме — передання в управління від Фонду державного майна Міністерству промислової політики «Турбоатома», «Сумихімволокна», підприємства «Каскад» і ще низки привабливих, за його словами, з погляду російського капіталу підприємств.

Також, сказав Ян Берназюк, учора планувалося «роздати 85 дозволів на використання корисних копалини без будь-яких конкурсів, аукціонів і тендерів».