«Райспоживспілка продає приміщення (скотобійний пункт)» — такі оголошення не рідкість в Інтернеті чи на сторінках обласних газет. На Львівщині справді сутужно з м’ясом, тому реалізуються і різниці, і ковбасні цехи. А у ВАТ «Пустомитим’ясо», яке вже місяць не працює через відсутність сировини, 80 чоловік опинилися перед перспективою залишитися без роботи.

Щороку в області зменшується поголів’я великої рогатої худоби. Лише торік вирізали 120 тисяч телят. До того ж ситуація погіршилася паводком, від якого постраждало 9 районів області, де майже повністю втрачено кормову базу. Простіше кажучи, взимку скотину годувати буде нічим, і селяни від безвиході ріжуть корів та свиней.

Звичайно, збільшення урядом з 1 серпня дотацій сільгоспвиробникам за реалізацію худоби, зокрема за молодняк великої рогатої худоби, з 1,9 до 2,9 гривні за кілограм живої ваги — довгожданий крок. Однак далеко не достатній. «Потрібно п’ять років інтенсивно розвивати це господарство, зокрема через збільшення дотацій уряду, інакше ми поступово втрачатимемо позиції в питанні продовольчої безпеки. Адже коли в країну завозиться понад 30 відсотків того чи іншого важливого продукту, це має викликати занепокоєння», — підкреслює заступник голови Львівської облдержадміністрації з питань розвитку АПК Іван Стефанишин.

Крім того, занепад тваринництва — одна з причин безробіття та бідності на селі.

Львівська область.