Чітко визначити поняття «мале підприємництво» вдасться, якщо буде прийнято проект змін до законів з питань регулювання підприємницької діяльності. Днями цей законопроект, внесений народним депутатом Олексієм Плотніковим, зареєстровано в апараті Верховної Ради. Документ також має на меті впровадити кількісні критерії поняття «мале підприємство» — чисельність працюючих та обсяг річного валового доходу.

Потребу внесення змін автор законопроекту пояснює тим, що слід усунути наявні в чинному законодавстві суперечності щодо вказаного визначення. Зокрема, законопроектом передбачається, що суб’єктами малого підприємництва вважатимуться «юридичні особи—суб’єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг валового доходу не перевищує 40 мільйонів гривень». У діючому законодавстві ця сума обмежена 500 тисячами євро.

Згідно з даними Державного комітету статистики, йдеться у пояснювальній записці, в структурі оперативних витрат з реалізації продукції (робіт, послуг) за 2005 рік витрати на оплату праці становили 5,9 відсотка. Виходячи з цього, за валового доходу, затвердженого чинними законами, працівник малого підприємства має право заробляти досить малу суму на місяць, а якщо ні — підприємство втрачає статус малого. Це обмежує можливості підприємства у впровадженні високих технологій, які дають можливість збільшувати обсяги виробництва і підвищувати рівень заробітної плати. Відтак досягнути рівня зарплати робітників країн ЄС стає неможливо. У пояснювальній записці акцентується увага на тому, що в розвинених країнах 50—70 відсотків ВВП виробляється саме в секторі малого бізнесу. А чинне законодавство пригальмовує вихід України на економічний рівень цих держав.

Верховна Рада минулого скликання розглядала низку законопроектів, покликаних врегулювати поняття «малого бізнесу» в Україні. Однак, на думку автора запропонованих нині змін, його попередники не в повному обсязі враховували тенденції розвитку та роль, яку повинні відігравати малі підприємства в економіці країни, саме тому й не були ухвалені. У пояснювальній записці він наголошує, що аналіз виробничої діяльності технічно озброєних підприємств низки галузей промисловості, таких як машинобудівна, харчова, легка, медична, фармацевтична промисловість, сільське господарство, засвідчує: за малої чисельності персоналу, обсяг виготовленої продукції на одне робоче місце може перевищувати в середньому 100 тисяч євро на рік.