Оскаржити в Адміністративному суді указ Президента про призначення Т. Ю. Дурдинця начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки, — таке рішення ухвалили члени Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Відповідно до Закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю призначається на посаду і звільняється з неї указом Президента України за поданням Голови Служби безпеки та за згодою Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, відзначили члени комітету. Однак «при внесенні подання т. в. о. Голови Служби безпеки В. Наливайченка про призначення Т. Дурдинця на вказану посаду відповідні вимоги були порушені, оскільки це питання не було погоджено з комітетом».

16 січня 2008 року комітет запропонував В. Наливайченку направити до комітету подання для погодження цього кадрового призначення та необхідні документи щодо структури, штатної чисельності й фонду оплати праці працівників управління. Однак, наголошувалося на засіданні, це рішення керівництвом СБУ досі не виконано.

Незаконність призначення Т. Дурдинця на посаду, вважають народні депутати, «тягне за собою нелегітимність виконання ним своїх повноважень, у т. ч. під час здійснення оперативно-розшукової діяльності підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю, при кадрових призначеннях начальників спецпідрозділів та вирішенні інших питань».

За підсумками обговорення члени комітету також вирішили звернутися до глави держави з пропозицією щодо скасування указу про призначення Т. Дурдинця заступником голови — начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки та присвоєння йому звання генерал-майора, у зв’язку «з незаконним перебуванням на посаді».

Крім того, рішенням комітету Генеральному прокурору, відповідно до чинного законодавства, доручено оскаржити судові рішення щодо надання дозволів на проведення заходів, що тимчасово обмежують права та свободи громадян, які підписувалися Т. Дурдинцем як керівником спецпідрозділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, та недопущення таких рішень у подальшому. Окрім того, народні депутати вирішили звернутися до Генерального прокурора з вимогою «вжиття заходів для усунення порушень вимог закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» та притягнення винних осіб до відповідальності згідно з чинним законодавством».

Студентів-сиріт утримуватимуть до 25 років

Комітет з питань соціальної політики та праці підтримує внесення змін до Закону «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

У законопроекті, підготовленому народним депутатом Олександром Фельдманом, пропонується вік осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які продовжують навчання і мають право на повне державне забезпечення, збільшити з 23 до 25 років.

На думку членів комітету, ця законодавча пропозиція спрямована на удосконалення соціального захисту зазначеної категорії осіб. Своє рішення комітет направив профільному комітетові — з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Для інвесторів зменшать ризики

Комітет у закордонних справах рекомендує парламенту ратифікувати угоду між урядами України та Республіки Сан-Марино про сприяння та взаємний захист інвестицій. Як зазначалося на засіданні комітету, ця угода сприятиме розвитку перспективних напрямів міжнародного інвестиційного співробітництва. Зокрема, залученню іноземних капіталовкладень та технологій, активізації зовнішньоторговельного обігу, зменшенню некомерційних ризиків, які виникають під час здійснення інвестиційної діяльності, тощо.

Крім того, угодою передбачається надання інвесторам держав договірних сторін національного режиму або режиму найбільшого сприяння стосовно придбання, розширення, продажу та інших прав розпорядження інвестиціями залежно від того, який із цих двох режимів є більш сприятливим. Документом також закріплюються гарантії від незаконної експропріації та націоналізації; передбачається вільний переказ платежів та міжнародно визнані процедури врегулювання суперечок між інвесторами держав договірних сторін та договірними сторонами.

За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Перший заступник голови Комітету в закордонних справах Тарас Чорновіл готується до зустрічі з делегацією Комітету у справах сільського господарства й сіл Постійного Комітету Всекитайських зборів народних представників Китайської Народної Республіки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.