Так із гордістю називає Миколаївський муніципальний колегіум його директор — заслужений працівник освіти Сергій Січко. Загалом колегіум незабаром святкуватиме 55-річний ювілей, але 1 вересня навчальний заклад нарешті переїхав до приміщення, гідного назви «школа майбутнього». Доклали зусиль до цього й народні депутати.

Фізики і лірики

Перший вересневий дзвоник запросив до новозведеної будівлі, порівняти яку можна хіба що з українською школою у Криму, 450 старшокласників Муніципального колегіуму. Саме за такими школами — майбутнє, тож недарма директор колегіуму С. Січко називає його «кузнею кадрів української нації».

Це навчальний заклад нового типу. На початку 1990-х він був утворений на базі середньої школи №38 з поглибленим вивченням математики. Педагогічний колектив методично займається розвитком у дітей творчих здібностей та природних обдарувань. І вже є результат — протягом останніх 15 років колегіум виховав 112 призерів всеукраїнських предметних олімпіад, 17 призерів міжнародних олімпіад з таких наук, як математика, фізика, хімія, біологія, інформатика, а також 16 майстрів спорту. А ще у місті добре відомі його творчі здобутки, зокрема, капела бандуристів «Кобзарський передзвін» — єдина та добре відома на півдні України.

Сергій Січко — людина дуже енергійна, і саме з його ім’ям пов’язують розквіт у колегіумі дитячих талантів — роками оббивав пороги у пошуках фінансових ресурсів. Нарешті справа зрушила з місця — у 2005 році рішенням Миколаївської міськради було виділено 240 тисяч гривень на розробку проектної документації. Потому міськрада кілька разів виділяла гроші на будівельні роботи. Миколаївський міський голова Володимир Чайка особисто виявляв зацікавленість у швидшому завершенні проекту, оскільки він є випускником цієї школи та її частим гостем.

Загальна вартість реалізації проекту — приблизно 50 мільйонів гривень, а 1 вересня було здано в експлуатацію лише його першу чергу, вартість якої становить близько 35 мільйонів гривень. Це не тільки два просторі учбові корпуси із надсучасним «євроремонтом», актовим, спортивним та конференц-залами, їдальнею-кафе, а й літній спортивний майданчик, автономна котельня тощо. Тут навчатимуться учні 8—11 класів, решта дітей та їхніх вчителів очікує на другу чергу, яка складатиметься ще з одного навчального корпусу та інфраструктури. Цей третій корпус буде побудовано на місці колишнього приміщення 38-ї школи.

Серед небайдужих —народні депутати

Серед тих, кому небайдужа доля однієї з кращих шкіл Миколаївщини, — народні депутати В’ячеслав Кириленко, Ірина Геращенко та Едуард Зейналов (фракція «НУ—НС»). Саме тому фракція зареєструвала у профільному парламентському комітеті пропозицію про виділення колегіуму державної субвенції. Депутати активно відстоювали цю пропозицію у Кабміні та домоглися того, щоб виділення грошей на добудову навчального закладу було прописано в бюджеті окремими рядком. Крім того, І. Геращенко та Е. Зейналов вирішили віддати на будівництво другої черги два мільйони зі своїх «депутатських» грошей, тож залишається лише дочекатися відповідного затвердження Верховною Радою. У свою чергу, В. Чайка під час святкової лінійки оголосив, що вже на вересневій сесії міськради проситиме депутатів «дати зелену вулицю» остаточній добудові комплексу.