Після оголошеного одностороннього перемир’я, за рішенням Президента України — Верховного головнокомандуючого, відновлено активні дії із знешкодження та знищення терористичних груп у зоні АТО.

Повсюдно завдають авіаційних та артилерійських ударів по опорних пунктах і місцях скупчення бойовиків. Це підриває бойовий дух терористів, які під час десятиденного тайм-ауту на полі бойових дій поводилися фактично безкарно, зазначає група «Інформаційний спротив».

На думку аналітиків, пауза, взята силами АТО, зіграла на руку бандформуванням на Донбасі. Мир вийшов кривавим. За цей час загинуло 27 українських військовослужбовців, поранено 69...

«Крім нарощування свого військового потенціалу за рахунок поставки з Росії найманців та озброєнь (у тому числі важкої бронетехніки), бойовики одержали унікальну можливість провести злагодженість своїх груп у практично ідеальних умовах», — вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

Продовження перемир’я надало б терористам змогу різко підвищити боєздатність своїх груп, проводити подальші заходи щодо облаштування позицій у своїх опорних пунктах, переконаний експерт.

«Україна повинна захищатися, і вона це робить. Це її святе право. Ніщо не провокує насильство більше, як демонстрація нездатності йому протистояти. Якщо Україна хоче вижити — вона повинна діяти. Інших варіантів немає», — резюмував Тимчук.

Із цим згодний і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами, користуючись перемир’ям, в Україну прийшли танки, які нам «люб’язно» надав Володимир Путін. Тому стратегія АТО, яка була до сьогодні, може не створити позитивного ефекту. Необхідно розробити стратегію з якнайшвидшої локалізації та знищення важких озброєнь...

Щоб змінити стратегію і перейти до плану «Б», Президент України Петро Порошенко вже на цьому тижні проведе ротацію кадрів у силовому блоці, повідомила уповноважена глави держави з урегулювання ситуації в Донбасі, народний депутат Ірина Геращенко. Очевидно, уже настав час призначити керівників, здатних ухвалювати рішення й брати на себе відповідальність за «успіхи» операції. Експерти групи «Інформаційний спротив» проаналізували ситуацію «хто за що відповідає». І вийшло, що де-факто основну роль у керівництві антитерористичною операцією нині відіграють військові. А формально — продовжує «рулити» представник СБУ. Однак цей менеджмент ні стосовно планування та проведення АТО, ні щодо організації взаємодії і забезпечення не дає бажаних результатів. А ті, хто за визначенням має відповідати за помилки й проколи (тобто армійські й нацгвардійські генерали, представлені в штабі АТО), сидять у тіні. Вони, начебто, офіційно — не найголовніші. У підсумку, ніхто ні за що не відповідає.

Прорахунки такого керування піддаються коректуванню за бажання... політичного, стверджують аналітики «ІС». Мовляв, якщо з березня парламент змінив законодавство про операцію, відкоригував порядок застосування збройних формувань, спростив процедуру закупівель для них і т. д., і т. п., то чому не можна на основі гіркого досвіду змінити законодавство про АТО й у частині керівництва операції, поклавши відповідальність на тих, хто операцією де-факто керує сьогодні?

Адже питати бажано з реальної людини, а не практикувати віртуальну відповідальність. До речі, не зайвим було б представникам СБУ в штабі АТО, і верхівці Служби безпеки, як мінімум, відзвітувати про результати тримісячного керівництва операцією...