Новий політичний сезон розпочався доволі бурхливо. Верховна Рада голосами БЮТ, Партії регіонів та комуністів вкотре змінила закон про Кабінет Міністрів.

Він фактично усуває Президента від можливості впливати на діяльність уряду. Водночас було подолане вето глави держави за закон про тимчасові парламентські комісії та внесено зміни до закону про Конституційний Суд щодо спрощення процедури імпічменту Президента.

Відтак фракція блоку «Наша Україна — Народна самооборона» більшістю голосів прийняла рішення про вихід з демократичної коаліції. За це проголосували 39 народних обранців. У свою чергу, Віктор Ющенко назвав те, що відбулося у парламенті, «конституційним переворотом». На його думку, коаліція припинила існування, і фракції мусять створити нову, інакше, за його словами, Верховна Рада шостого скликання буде розпущена.

Натомість прем’єр Юлія Тимошенко у своєму зверненні до народу звинуватила у розколі коаліції главу держави і водночас запевнила, що зробить усе для її збереження. У середу міністри, затверджені за списком «НУ—НС», покинули засідання уряду.

Щоправда, у фракції «Наша Україна — Народна самооборона» також відбуваються складні процеси. «Самооборонники» на чолі з міністром внутрішніх справ заявили, що й надалі підтримуватимуть прем’єра, а свої кроки узгоджуватимуть із фракцією БЮТ. І вони це продемонстрували своїми голосуваннями у сесійній залі. «Заштормило» і досі стабільну Партію регіонів. Спершу політрада виключила з партії секретаря Ради національної безпеки й оборони Раїсу Богатирьову. А потім заступник голови партії Борис Колесніков почав вимагати виключити з лав регіоналів Дмитра Табачника. Його також здивувала позиція Анатолія Кінаха та Віталія Хомутинника, які не голосували за відставку уряду.

І, схоже, на цьому «сюрпризи» нового політичного сезону не закінчаться. Вихідні дозволили лише перевести подих.