Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією підтримує проект закону про Національну гвардію Міністерства внутрішніх справ України. Законопроект (реєстр. номер 2470), зокрема, передбачає реформування внутрішніх військ МВС і перетворення їх на Національну гвардію МВС. Автор законопроекту, народний депутат Геннадій Москаль, пропонує «законодавчо визначити статус Національної гвардії МВС України як системи частин та військових з’єднань, основним завданням яких є охорона і оборона важливих об’єктів, участь в охороні громадського порядку, а також виконання інших завдань, що вимагають постійної оперативної готовності та підвищеної мобільності тощо».

* * *

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності заслухав інформацію Рахункової палати про результати аудита залучення та використання плати за послуги в Міністерстві внутрішніх справ України. Рахункова палата відзначила, що розпочата керівництвом МВС робота з унормування й тарифікації системи платних послуг була виконана з суттєвими помилками та окремими порушеннями законодавства. Згідно з інформацією, міністерство надавало пріоритет максимальному отриманню доходів від системи платних послуг, залишаючи без розв’язання проблеми якості, здешевлення їх вартості для населення.

Народні депутати розглянули надані на запити комітету пропозиції Генеральної прокуратури та розгорнуту аналітичну інформацію Міністерства внутрішніх справ. У виступах члени комітету звернули увагу на виявлені недоліки у сфері використання коштів, отриманих за надані платні послуги та їх оподаткування.

За підсумками обговорення комітет ухвалив рішення запропонувати Кабінету Міністрів підготувати та внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Закону «Про міліцію» щодо визначення на законодавчому рівні процедури надання дозволів на відкриття штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток, штампів, надання інших платних послуг та використання отриманих за це коштів.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.