Про коаліцію

Існує лише три варіанти вирішення ситуації, що склалася в Україні, сказала вчора під час прес-конференції глава уряду Юлія Тимошенко. Найприйнятнішим вона назвала можливість поновлення демократичної коаліції. При цьому вона наголосила, що не ставить жодних ультиматумів, а повну відповідальність за повернення до такого формату парламентської більшості покладає на Президента Віктора Ющенка. Водночас Юлія Тимошенко наголосила: щоб демократична коаліція могла функціонувати повноцінно, необхідно, щоб до неї повернулися Олександр Бут та Ігор Рибаков.

Якщо ж після десятиденного терміну склеїти стосунки не вдасться, Юлія Тимошенко припускає дострокові вибори у Верховну Раду. Однак політик за даних обставин вважає їх проведення злочином проти народу і крайнім заходом. Також, на думку Юлії Тимошенко, може статися переформатування коаліції. У цьому контексті Прем’єр-міністр навела цитату Ігоря Кріля, в якій ішлося про оптимальний варіант більшості — Партія регіонів, БЮТ, «НУ—НС» та Блок Литвина. Мовляв, за таких обставин нарікати на те, що Прем’єр хоче нестандартної коаліції, — блюзнірство.

Про уряд

Юлія Тимошенко під час свого виступу відкинула всі звинувачення у зраді, які їй закидають учорашні політичні партнери. Зокрема, вона наголосила: хоча уряду постійно ставлять палки в колеса, Кабінет Міністрів наполегливо і результативно працює. Чільниця Кабміну принесла журналістам пухкеньку теку, в якій зібрано документальні свідчення того, як секретаріат Президента нищівно критикує роботу її підлеглих. Мовляв, за вісім місяців таких паперів назбиралося тисячі. А тим часом по 167 законопроектах, запропонованих на розгляд парламенту Кабінетом Міністрів, жодного рішення так і не було винесено. Стільки мовчати про таку несправедливість, каже Юлія Тимошенко, її змушувала любов до України та бажання зберегти демократичну коаліцію, яку із першого ж дня створення намагалося знищити оточення Президента. Самому Віктору Ющенку, запевняє Прем’єр-міністр, це потрібно, щоб дискредитувати її як можливого суперника на наступних президентських виборах.

Про зраду

Окремо Юлія Тимошенко зупинилася на звинуваченні в національній зраді, яке висунули проти неї. Вона сказала, що всі сім позицій у ньому — надумані, а прем’єра звинувачують фактично саме в збереженні національних інтересів України.

Водночас глава уряду наголосила: всі законопроекти, проголосовані другого вересня, є конституційними і відмовлятися від них БЮТ наміру не має. «Якщо потрібно, будемо долати вето», наголосила Прем’єр-міністр. Також вона повідомила, що уряд має чітку позицію щодо ситуації в Грузії, визнаючи її самостійною, цілісною державою, а її кордони — недоторканними. Відтак Юлія Тимошенко закликала Президента не так легко оперувати термінами «рука Москви» чи «рука Кремля» і любити Україну, а не «себе в Україні». Вона також наголосила, що не БЮТ залишив більшість, і висловила сподівання, що здоровий глузд переможе і демократична коаліція поновить своє існування.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.