Фракція «Батьківщина» ініціює створення Тимчасової спеціальної комісії щодо змін до Конституції, яка б вивчила та доопрацювала відповідний законопроект. Про це під час брифінгу заявив голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Ми з глибоким здивуванням ознайомились із текстом, який, на жаль, не дає відповіді на ключові запитання, — це децентралізація та потужне місцеве і регіональне самоврядування. Але, що гірше, на жаль, ми побачили в цьому тексті черговий перерозподіл владного пирога, де знову починається стара пісня, яка була в далекому 2004 році, а потім у 2010-му, коли за допомогою Конституційного Суду Янукович незаконно змінив Конституцію. А нині просять руками парламенту знову, замість чіткого розподілу повноважень між гілками влади, почати черговий етап перерозподілу повноважень щодо кадрових призначень», — наголосив він.

С. Соболєв висловив переконання, що без системного доопрацювання змін до Конституції відповідний законопроект не набере необхідної кількості голосів і це буде дуже поганим сигналом як загалом для суспільства, так і для врегулювання ситуації на Сході.

Крім того, «Батьківщина» вимагає негайної ратифікації парламентом Угоди про асоціацію з Євросоюзом. «Нам не зрозуміло, чому на цій сесії неможливо ратифікувати угоду», — зазначив заступник голови фракції «Батьківщина» Борис Тарасюк.

Водночас він зауважив, що чомусь ще нинішнього тижня угоду можуть ратифікувати в Молдові, наступного тижня — в Грузії і лише в Україні заявляють про неможливість негайної ратифікації цього документа.