Завтра — День підприємця

Підприємець від медицини, заслужений лікар України, головний торакальний хірург Кіровоградської області, генеральний директор ПВФ «Ацинус» Григорій Урсол починав свій бізнес, не маючи таких гучних регалій. У далекому 1994-му він був одним із багатьох так званих медиків-«човників» з валізами та «кравчучками», наповненими ліками. Тоді тисячі людей, які через природні та ділові якості не могли просто сидіти й чогось чекати, почали підприємницьку діяльність.

Того ж 1994-го група кіровоградських медиків на чолі з Григорієм Урсолом вирішила організувати приватну виробничу фірму «Ацинус». Вони орендували на території обласної лікарні кілька ліжок, мали певні зв’язки з фармацевтичними заводами і бажання лікувати. До речі, як стверджують знавці, дефіцит на ліки тоді був тому, що не було надійної ланки між виробниками і споживачами. Нею стали підприємливі медики. Пізніше в «Ацинуса» з’явився ще й власний аптечний кіоск. Потім — аптека. Але довго уживатися в одному домі державній і комерційній медичним структурам не вдалося. Точніше — не дали.

І ПВФ «Ацинус» переселився у два маленькі номери міського готелю. Так і продовжували свою комерційну діяльність. Благо, кількість вдячних пацієнтів, які відчули надійність і фаховість не зовсім звичної лікувальної структури, збільшувалася. А паралельно міцніло переконання, що з періодом «орендної» медицини час закінчувати. Одним із варіантів отримати власне приміщення, хоча б у віддаленій перспективі, була участь у конкурсі на право оренди комунальної власності з правом наступної приватизації. Але за умови збереження протягом року профілю підприємства, приміщення якого надавалися в оренду. Урсолу і компанії «пощастило» на ательє з ремонту взуття. Отак у нашій країні підтримують недержавну медицину: хочеш лікувати людей — ший взуття! Але медики не здавалися.

Отримавши державну ліцензію на фармацевтичну діяльність, вони почали розбудовувати в Кіровограді, а потім і в області, аптечну мережу. На сьогодні, крім обласного центру, нею охоплено ще й десять районів. А перша на Кіровоградщині приватна клініка «Ацинус» за чотири роки здобула статус лікувально-діагностичного центру (кіровоградці більше звикли до назви лікарня святого Луки), де хворих приймають лікарі більш як сорока п’яти спеціальностей.

Сьогодні Григорій Урсол, окрім «рідного» «Ацинуса», очолює спілку підприємців Кіровоградської області. До складу громадської організації входить близько ста суб’єктів підприємницької діяльності, значна частина яких — провідні підприємства різних галузей господарювання області.

На знімку: голова спілки підприємців Кіровоградської області, а за сумісництвом, хоч це й найголовніше, — батько п’ятьох дітей Григорій Урсол приймає вітання від сина Луки.