Вечірнє засідання 4 вересня

На початку вечірнього засідання народні депутати подбали про найталановитіших молодих учених та ухвалили постанову про призначення для них у 2008 році 20 іменних стипендій Верховної Ради в розмірі 2 тисячі гривень щомісяця.

Після цього Верховна Рада перейшла до розгляду проекту постанови про забезпечення виконання Державної програми будівництва та розвитку метрополітенів на 2006—2010 роки. Після обміну думками народні депутати ухвалили постанову про забезпечення виконання Державної програми в містах Києві, Донецьку, Дніпропетровську і Харкові. Так само оперативно парламентарії ухвалили Закон «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який стосується близько 1,3 мільйона мешканців гуртожитків та дає їм можливість приватизувати займану житлову площу.

Наступним у порядку денному стояв проект закону про внесення змін до Закону «Про прокуратуру» — стосовно порядку звільнення Генпрокурора. Як зазначив доповідач, народний депутат Андрій Портнов (БЮТ), Конституція встановлює, що Генпрокурор призначається на посаду та звільняється з посади за згодою Верховної Ради указом Президента. Однак чинний Закон «Про прокуратуру», ухвалений ще до внесення змін до Конституції, передбачає, що Генпрокурора одноосібно звільняє Президент, що, на думку А. Портнова, ставить його в залежність від глави держави. Він запропонував посилити незалежність Генпрокурора та привести Закон «Про прокуратуру» у відповідність із Конституцією. Більшість народних депутатів погодилися з цією пропозицією та 373 голосами ухвалили зміни до Закону «Про прокуратуру», які передбачають, що Генпрокурор призначається на посаду та звільняється з посади Президентом за згодою Верховної Ради.

Так само результативним було голосування за проект закону про внесення змін до деяких законів України стосовно виконуючих обов’язки голів місцевих держадміністрацій. Доповідач, народний депутат А. Портнов, повідомив, що законопроект передбачає внесення змін до законів про Кабінет Міністрів, про місцеві державні адміністрації та про місцеве самоврядування в Україні. Зокрема, передбачається вилучити положення, відповідно до якого Президент має право відхиляти запропоновану урядом кандидатуру на посаду голови місцевої держадміністрації, та положення, за яким голови місцевих держадміністрацій призначаються на строк повноважень Президента. Водночас законопроектом пропонується встановити, що Президент має прийняти рішення про призначення на посаду або звільнення з посади голови місцевої держадміністрації у 15-денний термін із дня отримання подання Кабміну, а в разі відхилення Президентом запропонованої урядом кандидатури Кабмін призначає виконуючого обов’язки голови місцевої державної адміністрації. З такою постановкою питання погодилися 350 народних депутатів та ухвалили цей закон в цілому.

Насамкінець так само одностайно («за» — 0 голосів) народні депутати не підтримали законопроект Президента про внесення змін до Закону «Про Вищу раду юстиції». Народні депутати не погодилися із пропозиціями глави держави, які передбачали, щоб члени Вищої ради юстиції працювали на постійній основні і були державними службовцями, а також щоб було зменшено строк повноважень члена Вищої ради юстиції до чотирьох років та строк перебування на посаді голови Вищої ради юстиції — до двох років.