У Верховній Раді відбувається становлення парламентської демократії як оптимальної форми управління державою. Про це йшлося в заяві лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

Парламент повинен стати тим органом, який формує повний склад уряду на чолі з його керівником, забезпечує умови виконання Кабінетом Міністрів своїх функцій і здійснює контроль за його діяльністю. Віктор Янукович наголосив, що Україна повинна залишатися республікою з парламентсько-президентською формою правління, де глава держави матиме достатньо повноважень для забезпечення безумовного дотримання норм чинної Конституції.

«В країні потрібно раз і назавжди утвердити верховенство права. З цією метою слід невідкладно провести реформу судочинства. Обирати суддів повинен народ», — зазначив він.

Лідер Партії регіонів також сказав, що завданням першочергової ваги є зміна виборчої системи. Партійні списки треба зробити відкритими. Виборці повинні знати, кому вони персонально делегують право представляти їхні інтереси у вищому законодавчому органі держави. Окрім того, потрібно децентралізувати владу, віддавши максимум повноважень місцевим громадам, які самостійно, без тиску згори, формуватимуть власні виконавчі комітети.

«Ми виступаємо за реформування кадрової політики в усій системі органів влади, коли поняття «партійність» буде остаточно витіснене поняттям «професійність», — сказано в заяві.

Віктор Янукович вважає: нині для країни настав «момент істини».

«У цій ситуації Партія регіонів готова співпрацювати заради реформ, заради об’єднання і миру з усіма відповідальними політичними силами», — наголошує лідер Партії регіонів.

Він також зазначив, що практично ніяких переговорів стосовно формування майбутньої коаліції та її умов ще не було. «Для мене особисто і для Партії регіонів ніколи не мали великого значення крісла або посади, а найголовніше — якою буде наша країна. І заради того, щоб вона економічно розвивалася, приймалися соціальні питання, ми готові зі всіма політичними силами, представленими в парламенті, обговорити умови, за яких згодні об’єднуватися», — наголосив Віктор Янукович.

На його думку, жодна з парламентських фракцій не зможе одноосібно «вирішити всі проблеми, які є в Україні». «Це наша спільна справа і обов’язок», — сказав він.

Лідер Партії регіонів заявив, що не виключає своєї участі в президентських виборах. Про це він заявив під час брифінгу.

«Я приречений йти по цій дорозі, але це вирішуватиметься на з’їзді партії», — наголосив він.

На його думку, будь-які спроби насильно загнати Україну до НАТО приречені на провал. Парламентарій зазначив, це питання повинен вирішувати український народ на всенародному референдумі. «Ми впевнені, хоч які рішення не ухвалювалися б, остаточне —прийматиме народ. Тому зараз необхідно, і ми вимагатимемо від Президента до надання Україні ПДЧ проведення референдуму», — сказав Віктор Янукович.