Микола ЛЕВЧЕНКО, фракція Партії регіонів:

— Нас обдурили. Нам обіцяли децентралізацію влади. Нам обіцяли, що більше не будуть виняткові повноваження в Києва, а будуть вони у Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Донецьку, Одесі. Цього не буде. Проект Конституції, який пропонується, передбачає абсолютну монополію влади в Києві. Місцеві ради залишаються абсолютно безправними, Президент буде мати право розпускати будь-яку місцеву раду (обласну, районну, міську) і у Львові, і в Донецьку. Представник глави держави матиме право втручатися в бюджет, знімати керівників місцевого самоврядування, Президент матиме виключне право призначати розпорядника державним майном — главу Фонду держмайна — це право забирається в парламенту. Парламент представляє всю країну, народ має право вирішувати, хто буде цим розпоряджатися. Президент впливатиме на силовиків, без Верховної Ради зніматиме Генпрокурора...
Цей парламент за багато чого винуватий. Безумовно, ми зробили багато помилок. Не за те стояли люди на Майдані, щоб сьогодні влада концентрувала все у своїх руках і збагачувалася. А ми, ті, хто народився на південному сході, сьогодні стаємо жителями «другого сорту».
Віталій КОВАЛЬЧУК, фракція партії «УДАР»:
— Перше завдання нинішнього парламенту — підтримати розв’язання проблеми тероризму на Донбасі. До агресії з боку Росії Україна знала про такі речі лише з історії та теорії інших країн. Тому наше законодавство щодо боротьби з тероризмом і досі потребує доопрацювання, деякі законопроекти з цього питання вже внесено до порядку денного цього тижня, тут немає простих рішень. Тому ми пропонуємо, щоб такі законопроекти ми взяли за основу і в профільних комітетах опрацювали і прийняли в цілому.
Друге питання. Угода про асоціацію — це реформа законодавства для забезпечення європейської інтеграції України. Тут велика роль Кабінету Міністрів. В усіх країнах, які вже пройшли шлях успішного приєднання до Європейського Союзу, була налагоджена ефективна співпраця уряду і парламенту. Тож треба, щоб «європейські законопроекти» спершу спільно опрацьовувалися представники уряду і парламенту, а потім швидко приймалися, а не розбиралися в сесійній залі з листа.
Третє. Необхідність ухвалення парламентом можливих рішень не скасовує нашого морального обов’язку пройти політичну люстрацію. Для Верховної Ради така люстрація — це дострокові вибори.
Олег ТЯГНИБОК, фракція ВО «Свобода»:
— Фракція «Свобода» підтримує рішення РНБО щодо продовження антитерористичної операції. Але ми, чесно кажучи, подивовані, що сьогодні не отримали відповідного подання від Президента і рішення РНБО щодо введення військового стану на території Донецької і Луганської областей.
Річ у тім, що введення військового стану — це був би сигнал для всього українського суспільства, для всієї української держави — все для фронту і все для Перемоги! Тоді б розуміли всі, і в галузі економіки, і в громадянському суспільстві, що маємо першочергове завдання — перемогти окупантів, які сьогодні нищать нашу територію, які прийшли з боку Російської Федерації для того, щоб зруйнувати наш національний суверенітет. Ми протестуємо проти того, щоб в Україні було введено так зване «перемирие», бо воно ні до чого не призвело — заручників не було звільнено, військові удари проти України не було припинено.
Крім того, ми сьогодні апелюємо до наших європейських партнерів. Товариство, ми не розуміємо тут, в Україні, що це за рішення: ви не продовжуєте санкції проти Російської Федерації? Де нова, третя, хвиля санкцій проти Москви? Як можна пояснити рішення австрійської влади про продовження будівництва Південного потоку разом із Москвою? Як можна пояснити те, що в такій ситуації Австрія сьогодні, як високого гостя, приймає Путіна? Ми не розуміємо, що це за вказівки канцлера Німеччини щодо введення в переговорний процес Медведчука? Ми не розуміємо, що це за заяви деяких італійських депутатів щодо припинення санкцій по відношенню до Росії? Весь світ сьогодні повинен підтримувати українську сторону. І наша апеляція є абсолютно категоричною.
Петро СИМОНЕНКО, фракція Комуністичної партії України.
— У боротьбі за владу олігархи принесли в Україну війну, перетворили країну на територію не тільки внутрішніх міжкланових розборок, а й на територію геополітичних битв за ринки й ресурси, битв, в яких гинуть ні в чому не винні громадяни України.
Фракція Компартії звертає увагу на те, що так званий «мирний план Президента» — це насправді скорочений і вкрай запізнілий плагіат того, що ще в березні запропонували ми, комуністи.
Анатолій КІНАХ, група «Економічний розвиток»:
— Об’єднання «Економічний розвиток» в черговий раз закликає припинити політичну істерію, декларації, а жорстко, системно, з високою персональною відповідальністю об’єднатися навколо найважливішого завдання — захисту миру, безпеки, життя громадян України та територіальної цілісності нашої держави. Перемир’я підтвердило два очевидні факти. Перший: Україна не воює з мирними громадянами. Україна протидіє і буде жорстко знищувати терористів, бойовиків, які сьогодні зі зброєю в руках забирають життя у громадян України і руйнують наші  державність і територіальну цілісність.
Другий висновок. Проти України задіяно жорсткий сценарій ХХІ століття з елементами диверсійної війни, інформаційної, кібервійни. І цей сценарій вимагає від держави концентрації всіх своїх наявних ресурсів: інтелектуальних, моральних, кадрових і військових.
Дуже важливо зробити висновки із проведення антитерористичної операції. Необхідно прямо сказати: антитерористична операція в тому форматі, який проводиться, не дасть необхідних результатів, як із захисту життя громадян, так і державності, територіальної цілісності України. Необхідний новий формат, який дасть можливість, по-перше, створити єдиний центр командування, координації дій. Потрібні комплексні системні дії, які передбачають і військову, і соціальну, й інформаційну протидію, відновлення довіри громадян на цій території до держави Україна. І тільки так можна досягти результату, і це також величезні зусилля і час.
Володимир ЛИТВИН, група «Суверенна європейська Україна»:
— Остання революція в Україні була прямим наслідком того, що масив гострих проблем сягнув критичної величини. Нехтування ними, спроби придушити суспільне невдоволення обернулися кумулятивним вибухом. Але нині постає питання: чи зроблено висновки з цього? Чи гарантована Україна від повторення чергової революції? Відповідь однозначна — ні! Оскільки люди, суспільство не отримали відповіді на ті запитання, які для них були наболілими і вирішення яких було обіцяно.
Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— 10 діб одностороннього припинення вогню показали звіряче обличчя терористів, для яких ключове — це не питання якихось політичних вимог, це питання, яким чином залякати населення, як тероризувати цілі регіони. І я думаю, адекватність відповіді, яка була ухвалена Радою національної безпеки та оборони і Президентом про відновлення антитерористичної операції, — це є вже умова, але недостатня. І те, що як мінімум п’ять представників політичних груп і фракцій заявили про необхідність введення воєнного стану в Україні, підтверджує: парламент давно готовий до такого рішення. І, на наш погляд, Президенту треба ухвалювати відповідний указ і терміново вносити його в парламент.
Олег Ляшко, позафракційний:
— Все українське суспільство вітає рішення Президента продовжити антитерористичну операцію. Адже цілком очевидно, що політика умиротворення ніколи не зупиняла агресора і вона не змусить терористів скласти зброю.
На Луганщині терористи вбили відомого громадського діяча, керівника «Просвіти» Володимира Семистягу. Два тижні тому від рук терористів у підвалах Луганського СБУ загинув відомий на Луганщині громадський діяч  Олександр Решетняк. Відповідальність за ці смерті лежить у тому числі й на тих народних депутатах, які не голосували за закони про посилення боротьби з тероризмом, про посилення боєздатності армії, про зміцнення обороноздатності країни, а саме: комуністи, регіонали несуть відповідальність за вбивства українських громадян.