Чи розпочнеться процес імпічменту главі держави, і хто його може ініціювати? І в чому можуть звинуватити Президента?

Валерій Писаренко (БЮТ):

— Для того, щоб розпочати імпічмент Президенту, треба просто зафіксувати факт злочину, вчинений главою держави. Такі факти можуть бути знайдені, але говорити про те, що нині є загроза імпічменту — це політиканство. Адже за рік до виборів розпочинати відповідну процедуру ніхто не буде. До того ж сама процедура тривала. Тому нинішні розмови про недовіру до Президента — це більше політична гра і намагання залякати один одного.

Борис Петров (Партія регіонів):

— На останньому засіданні політради нашої політичної сили це питання не розглядалося, як не розглядалося і раніше. Та навіть у кулуарах Верховної Ради я нічого подібного не чув. Але з того, що відбувається, очевидно: в першу чергу Президентом незадоволені в демократичній коаліції. Отже, якщо імпічмент і буде, то його ініціюють пропрезидентські сили — БЮТ або навіть «НУ—НС». Президента звинувачують у розвалі коаліції. Однак Партія регіонів не братиме участі у розгляді питання недовіри до глави держави. Нам це нецікаво. Нехай у себе розбираються, хто винуватий. Нас цікавлять економічні проблеми, які нині намагаються заговорити. До того ж з точки зору юридичної, питання імпічменту архіважке. Приємно, що є механізм, який намагаються «полегшити», бо жодна людина не має творити беззаконня і повинна відчувати відповідальність.

Петро Цибенко (КПУ):

— Наш Президент наробив стільки всього, що Верховна Рада мусила б оголосити йому імпічмент уже давно. Але головне питання — це механізм оголошення недовіри. Він не є дієвим. Проблема імпічменту виписана в такий спосіб, що реалізувати її на практиці неможливо. Зокрема, через те, що за недовіру мають проголосувати три четверті народних депутатів, а це 338 голосів. Це абсолютно нереально. Звісно, якісь кроки для спрощення імпічменту робляться. Однак розклад сил у парламенті нині такий, що вирішити це не можна.

Сергій Терещук (Блок Литвина):

— Ні юридичних, ні політичних підстав говорити про імпічмент Віктору Ющенку немає. Сьогодні деякі політичні сили використовують цю тему як метод тиску на Президента, однак оцінку діяльності глави держави дадуть самі виборці. На жаль, ми навіть до кінця не уявляємо, наскільки політики роблять ведмежу послугу , коли починають між собою роздмухувати чвари. Не забуваймо, ми стоїмо на порозі великої світової депресії, зменшення обсягів виробництва, сплеску інфляції, яка неодмінно прийде в Україну. Навпаки — еліті треба об’єднатися заради вирішення цих проблем.