У вівторок у французькому місті Евіані відбудеться саміт Україна—ЄС. До цієї події і Брюссель, і Київ готувалися довго. І наміри в кожної сторони були свої. Експерти з Банкової навіть намагалися переконати європейських колег у необхідності розділити новий посилений договір з ЄС (текст якого нині активно обговорюють дипломати) на дві частини — політичну та економічну — й підписати в Евіані першу частину. До того ж у політичній частині Київ хотів, щоб Україні був наданий статус асоційованого члена. Європейці не погодилися ділити документ, але пообіцяли надати статус асоційованого члена. Щоправда, останні події в Україні стали причиною того, що надання європейської перспективи в новій посиленій угоді Україна—ЄС заблоковано, повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на свої джерела у Брюсселі.

«Короткозорість ваших політиків дивує. Ще в середу позиції України були досить хорошими для того, щоб у політичній частині угоди про асоціацію були прописані такі положення, як «на основі загальних цінностей і європейського вибору України» і «будуть відкриті». Але тепер вони викреслені, і записано «не передбачає майбутніх відносин», тобто назва «Про асоціацію» тепер не свідчить про європейську перспективу Києва, не зобов’язує ні до чого. Позитивне формулювання було змінено на негативне», — сказав дипломат. «Мені гірко говорити, але песимістичні очікування тих, хто реально підтримував Україну, стали ще песимістичніші», — додав він.

Тим часом не демонструє згуртованості в бажанні просунутися ближче до Євросоюзу й наша влада. Так, у четвер віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря повідомив, що запрошення взяти участь у саміті одержали наші Президент і Прем’єр-міністр, додавши, що це буде шанс для України об’єднатися і продемонструвати спільність позицій. Міністерство закордонних справ поспішило назвати цю інформацію непорозумінням. Керівник прес-служби МЗС України Василь Кирилич заявив УНІАН, що делегацію України на саміті завжди очолював і очолює Президент України, якого супроводжують обрані ним керівники міністерств. Невже особисті амбіції знову будуть вищі за інтереси держави?