Сьогодні виповнюється 80 років Миколі Дмитровичу Ярмаченку, доктору педагогічних наук, професору, академіку Академії педагогічних наук, заслуженому діячеві науки і техніки.

З молодих років він пов’язав своє життя з педагогікою — після навчання у Київському педагогічному інституті імені М. Горького став викладачем цього ж закладу, зростав від аспіранта, асистента до проректора з наукової роботи, професора, доктора педагогічних наук.

У 1973 році у Миколи Дмитровича почався новий етап творчої біографії — він очолив одну з найстаріших наукових установ України — Науково-дослідний інститут педагогіки, яким керував 21 рік.

Уже знаним науковцем не лише в Україні, а й за її межами — дійсний член Академії педагогічних наук СРСР (1982), член президії АПН СРСР, доповідач багатьох міжнародних та союзних форумів і конференцій — Микола Дмитрович стає у червні 1992 року одним із засновників Академії педагогічних наук незалежної країни і одночасно її президентом.

Саме за час виконання Миколою Дмитровичем повноважень президента АПН відбулося її становлення як національного науково-педагогічного центру, що об’єднав у своєму складі науково-дослідні інститути, методичні центри, експериментальні навчально-виховні заклади України. Під його безпосереднім керівництвом створювалися документи, що лягли в основу діяльності Академії (статут, положення про відділення), розроблялася її стратегія і визначалися перспективи подальшої діяльності.

За роки його керівництва (1992—1997) відбувалося організаційне становлення науково-дослідних інститутів та науково-практичних центрів Академії, зміцнювалися зв’язки цих інститутів з навчальними закладами різних типів і рівнів, особливо інноваційних, відбувалося об’єднання українських освітян, які працювали над розробкою питань розвитку національної освіти.

За організаційними турботами Микола Дмитрович не забував і наукову роботу — керував численними аспірантами й докторантами, писав книжки та статті. Багато сил він вклав у створення «Педагогічного словника» (2001) — одного з перших українських видань такого типу.

Майже десять років працює Микола Дмитрович радником Президії АПН, сприяє успішній роботі цього колегіального органу Академії своїми порадами, знаннями, досвідом.

І сьогодні, в день 80-ліття, ми щиро зичимо йому здоров’я, передаємо сердечні вітання, цінуємо його невтомний труд.

Василь КРЕМЕНЬ, президент Академії педагогічних наук України.