Ранкове засідання 5 вересня

Учорашнє ранкове засідання розпочалося з уже звичної наради лідерів фракцій для визначення питань порядку денного. Потім Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував народним обранцям хвилиною мовчання вшанувати пам’ять народного депутата України третього скликання Аліни Ведмідь. Після цього парламентарії повернулися до роботи.

Передусім було оголошено депутатський запит. Зокрема, ухвалено направити колективний запит на ім’я Президента держави Віктора Ющенка стосовно звільнення глави секретаріату Президента Віктора Балоги.

Більшістю голосів народні обранці ухвалили рішення про перенесену на вчора годину запитань до уряду.

Під час обговорення лідер фракції БЮТ Іван Кириленко наголосив, що спілкування парламентаріїв із представниками Кабміну має бути тематичним. Мовляв, тільки у цьому разі можна розраховувати на глибокі і змістовні відповіді. Його підтримав представник КПУ Петро Цибенко, нагадуючи, що він давно застерігав: година запитань до уряду перетворюється на своєрідний КВН. Не побачив нічого поганого у пропозиції зробити спілкування з представниками Кабміну тематичними і регіонал Ярослав Сухий, апелюючи до того, що Україна — молода демократія, яка вчиться на власних помилках. А представниця Блоку Литвина Катерина Ващук пошкодувала, що не може запитати урядовців, зокрема, чому селяни не можуть вигідно продати цьогорічний щедрий урожай хліба. Підсумовуючи, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк звернув увагу на те, що раніше жодних проблем у парламентаріїв із годиною запитань до уряду не виникало. І закликав не робити з Верховної Ради «безплатний додаток до «Урядового кур’єру» та «Вісника Президента».

Також народні обранці голосуванням перенесли заслуховування міністрів закордонних справ та оборони. Критичним з цього приводу був виступ лідера блоку свого імені Володимира Литвина. Так, він здивувався, що таке нагальне питання перенесено начебто через візит до нашої країни іноземного високопосадовця. На думку політика, парламент не може працювати «за викликом». Натомість представник БЮТ Микола Томенко наголосив, що якби довелося заслухати обох міністрів, то засідання Верховної Ради знову перетворилося б на гостру геополітичну суперечку. У контексті того, що на парламентаріїв чекає низка законопроектів, які потребують нагального розгляду, парламентарій назвав такі суперечки недоречними.

Після того, як два резонансні питання було знято з розгляду, депутати заслухали проект постанови про зміну персонального складу у Раді Національного банку України. Парламентарії ухвалили кандидатуру народного депутата, секретаря комітету з питань фінансів та банківської діяльності Юрія Полунєєва.

Далі в порядку денному було внесено на розгляд зміни до бюджету, спрямовані на посилення фінансування агропромислового комплексу. Проте документ, на розгляді якого наполягали Блок Литвина та Комуністична партія, не пройшов належного попереднього розгляду у профільних комітетах — з питань бюджету та агропромислової політики. Зокрема, йшлося, що комітети мають розглядати законопроекти протягом місяця, а зазначені зміни зареєстровані лише 1 вересня. Тож пропозицію розглянути питання в обхід комітету було відхилено. Після цього, на прохання КПУ та Блоку Литвина, в роботі засідання оголосили перерву.

Потім Володимир Литвин виступив від імені двох фракцій. Він повідомив, що ситуація на селі очевидна й без комітетських висновків. Зібрано високий урожай, але селяни не можуть отримати належні за нього гроші, бо зернотрейдери, представники яких сидять у сесійній залі, начебто хочуть закупити зерно за безцінь, сказав політик.

Далі парламентарії ухвалили дві поправки до ухваленого раніше закону про підвищення престижу шахтарської праці. Потім народні депутати згідно з Регламентом взялися за «різне».

Закриваючи ранкове засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович повідомив, що наступного тижня парламентарії працюють у комітетах та фракціях, а пленарні засідання розпочнуться 16 вересня.