Тільки за одну добу бойовики порушили режим припинення вогню в зоні АТО вісім разів. Усі останні дні оголошеного перемир’я в різних кінцях області виникали збройні сутички, ініціаторами яких були прихильники «ЛНР». Біля Червонопартизанська бойовики з мінометів обстріляли опорний пункт Збройних Сил України, а в селі Шишкове, лише за п’ять кілометрів від Луганська, за допомогою протитанкового ракетного комплексу обстріляли бронетехніку сил АТО. Одна з ракет улучила в танк, але спрацював активний захист, тому машина залишилася неушкодженою. У Сватівському районі на півночі області в районі села Містки невідомі особи вчинили збройний напад на Житомирську механізовану бригаду Збройних Сил України, а поблизу Кремінної і в селищі Металіст обстріляли з автоматичної стрілецької зброї і гранатометів блокпости сил АТО.

Порушуючи перемир’я, терористи продовжували захоплювати адміністративні будівлі. У Луганську бандформування взяли під контроль приймальник-розподільник МВС та обласний офіс технічної служби компанії «Київстар». До речі, бойові дії біля Червонопартизанська наблизилися впритул до місцевої колонії. Вибухами мін пошкоджено караульне приміщення і гуртожитки ув’язнених. Усіх жінок з ВК-68 перевели до іншої установи області й сьогодні вони перебувають у безпечному місці та забезпечені харчуванням.

Керівник луганської організації «Права справа» Дмитро Снєгірьов уважає, що бойовики використали перемир’я для перегрупування сил і підготовки новобранців. За його даними, у кар’єрі біля селища Перевальне за 40 кілометрів від Луганська «болотовці» організували табір для новобранців. Нічну стрілянину проводять інструктори із числа прибулих чеченців. Вважається, що тут найбільша концентрація бойовиків. Побільшало їх і в луганському готелі «Україна». За даними Дмитра Снєгірьова, готель фактично перетворився на казарму для «туристів Путіна» з Кавказу. А терористичний загін «Примара» місцевого ватажка Олексія Мозгового сьогодні виконує ще й функції охоронної фірми, захищаючи російську власність. Зокрема, бойовики взяли під охорону Лисичанський нафтопереробний завод.

Однак, як стало відомо з неофіційних джерел, незважаючи на активну підготовку до бойових дій, серед представників незаконних збройних загонів останнім часом намітився новий настрій — кинути зброю і залишити «армію», поки живий. Чутки про те, що навколо Луганська зосереджено війська і серйозну техніку, на багатьох людей діють протверезливо.

Готуючись до «великої війни», «Луганська народна республіка», проте, організувала мітинг проти війни. Минулої неділі біля пам’ятника Тарасу Шевченку зібралося до 500 мешканців міста й області, які наполягали на припиненні бойових дій, але свої заклики спрямовували у бік української влади. У мітингу брали участь керівник «Луганської народної республіки» Валерій Болотов, а також самопроголошений глава «Федеративної республіки Новоросія» Олег Царьов. Він заявив, що «дуже швидко кордон Новоросії буде не менший, ніж колись був у Новоросійській губернії».

Рішення Президента України Петра Порошенка не продовжувати режим однобічного припинення вогню луганці зустріли неоднозначно. Багато хто вважає це рішення правильним, хоча й розуміє, що за це доведеться заплатити дуже дорого. Шлях до миру справді набагато складніший, аніж хотілося б.

Тим часом

До Луганської регіональної Торгово-промислової палати надходять тривожні звернення від підприємців області. Вони розповідають, що озброєні люди, які називають себе представниками «Луганської народної республіки», вимагають припинити відрахування до місцевих і державного бюджетів, і віддавати їх на користь «ЛНР». На запитання підприємців, як і на якій законодавчій базі відрахування грошей будуть проводитися, «гості» повідомляють, що «система стягнення податків на користь ЛНР створюється». Суму таких «податків» представники «ЛНР» мають намір визначати самостійно після проведення якихось «перевірок».

У зв’язку з такою сваволею Луганська РТПП, що виражає інтереси бізнесу області, нагадала всім зацікавленим особам про те, що «жителі Луганщини є громадянами України, а місцеві суб’єкти господарювання мають українську реєстрацію, відповідно, діють у законодавчому полі України і є українськими платниками податків. Жодних інших нормативно закріплених і документально підтверджених зобов’язань перед іншими державними утвореннями у них немає». Керівникам «ЛНР» така відповідь не сподобалася.

Цілком можливо, що реакцією бойовиків на цю заяву став учорашній напад на президента Луганської регіональної торгово-промислової палати, почесного консула Республіки Угорщина Сергія Кириченка. Озброєні люди зупинили машину, витягли С. Кириченка із салону й ударили прикладом по голові. При цьому нападники заявили, що вилучають автомобіль за «законом воєнного часу». Разом з автомобілем також були викрадені особисті речі та документи, у тому числі дипломатична карта почесного консула Угорщини. Наразі С. Кириченко перебуває в задовільному стані.