У щойно відреставрованому приміщенні розпочали навчальний рік учні Новоіванівської школи у Баштанському районі на Миколаївщині. Цій події всі раділи, адже були часи, коли чиновники хотіли поставити хрест на будівлі, але школі, яка відсвяткувала 110-річний ювілей, судилося народитися вдруге.

Отож першого вересня навчальний заклад знову прийняв учнів, які досі тулилися то в дитячому садочку, то в сільраді. Поповнилася шкільна сім’я й першокласниками, їх тут цього року п’ятеро. Провести дітлахів у добру путь до села Новоіванівка приїхав голова фракції НСНУ в обласній раді Олександр Садиков. Як і годиться на свято, народний обранець привіз подарунки для школи, викладачів і для «новобранців». Він ще з тих часів, коли був на чолі Миколаївської облдержадміністрації, особисто опікувався цим навчальним закладом.

Історія Новоіванівської загальноосвітньої школи 1-2 ступеня (дев’ятирічка) бере початок з далекого 1897 року. До 1920-го вона діяла як однокласна трудова. Разом із проголошеною радянською владою ліквідацією неписьменності перетворилася на чотирикласну, а в 1959 році стала семирічною. Сьогодні це сучасна дев’ятирічна школа, в якій здобувають знання діти з трьох сіл — Новоіванівки, Київського та Старосолдатського. Директор школи Микола Хобзей розповідає, який вигляд мала будівля школи ще два роки тому:

— Прогнили вікна, стіни відхилялися на 15 см. Дах провалився, а коли розбирали стіни, то знайшли і саманні «цеглини». Протягом багатьох років ми зверталися і до депутатів, і до Міністерства освіти, і до обласної держадміністрації з проханням відремонтувати будівлю, яка опинилася в аварійному стані. Відгукнувся Олександр Садиков, який тоді очолював ОДА. Минулого року він добився виділення з державного бюджету субвенції в розмірі 950 тис. грн. Ще 450 тисяч дав районний бюджет.

Екс-керівник області обіцяє допомагати школі й надалі, бо вже став своєрідним «хрещеним батьком» новоіванівських школярів.

— Хотілося б, щоб мої колеги з депутатського корпусу також стали шефами сільських шкіл, бо це та сфера, яка потребує особливої уваги, — каже О. Садиков.

Сьогодні Новоіванівська школа нічим не поступається кращим міським. Автономна котельня з чотирма двигунами та генератором, новітні батареї опалення, світлі й просторі класи з новенькими дошками. «А якщо зважити, що в селі вона чи не єдиний освітній центр, що в ній працює чудовий педколектив, а діти, які після її закінчення йдуть далі вчитися в 10—11 класах у баштанських навчальних закладах й кращі з них отримують там золоті та срібні медалі, то можна зрозуміти нашу радість від цього новосілля», — каже начальник відділу освіти Баштанської райдержадміністрації Любов Голодівська. Вона також зазначила, що у Баштанському районі всі школи до 1 вересня підготували належним чином, жодна не припинила свого існування, а наступного року освітяни очікують збільшення кількості першокласників. Отже, є для кого реконструювати сільські школи!

На знімку: що за свято без подарунків!

Фото Миколи ПОПОВА.