Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує парламенту прийняти у першому читанні проект закону «Про Антикорупційне бюро України».

На засіданні комітету наголошувалося, що згідно з проектом «Антикорупційне бюро України є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань протидії корупції, який забезпечує організацію та ведення системної протидії корупції в органах влади і державного управління та правопорушенням, що пов’язані з корупцією і становлять підвищену суспільну небезпеку, поновлення законних прав й інтересів фізичних та юридичних осіб, усунення причин і наслідків вчинення корупційних діянь».

Відповідно до проекту (реєстр. №2222), Антикорупційне бюро створюється в складі Міністерства внутрішніх справ, підпорядковане Кабінету Міністрів та підконтрольне Верховній Раді України.

Під час обговорення проекту зазначалося, що «одними з основних завдань Антикорупційного бюро визначені: організація та ведення системної протидії корупції, що вчинені особами, які уповноважені на виконання функцій держави (з наведенням вичерпного переліку цих осіб), запобігання цим протиправним проявам, здійснення оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства у кримінальних справах, що віднесені законом до його підслідності».

Передбачено, що Антикорупційне бюро складатиметься з оперативно-розшукових, оперативно-технічних, слідчих, інформаційно-аналітичних, а також інших підрозділів — згідно з організаційною структурою.

Директор призначається на посаду Кабінетом Міністрів, за поданням міністра внутрішніх справ і за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією терміном на п’ять років.

Законопроект містить положення про правові засади, принципи організації та діяльності Антикорупційного бюро, механізм взаємодії з органами державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, посадовими особами, громадянами та їх об’єднаннями, а також міжнародне співробітництво у сфері протидії корупції.

Під час обговорення члени комітету висловили низку зауважень до проекту, що будуть враховані під час його доопрацювання до другого читання.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.