Вінницька область.

Навчання під стукіт молотків

З 11 підтоплених повінню і дощами шкіл вдалося відновити 10. У Хоньковецькій школі Могилів-Подільського району діти навчатимуться під стукіт молотків будівельників.

— Коштів на відбудову пошкодженого зливами закладу вистачає, 800 тисяч гривень виділила держава, — каже заступник начальника облуправління освіти Андрій Лисак. — Залишилося відремонтувати дах на одному крилі школи — забракло часу. Тому ми прийняли рішення почати навчання в аварійному будинку. За умови, що будівельники подбають про безпеку.

До речі, школа у Хоньківцях розміщена у кам’яній будівлі колишньої солдатської казарми, спорудженої 1936 року. Близько двох тижнів учні тіснитимуться в уже відремонтованій частині приміщення.

За парти діти сіли вчасно, а от до дитсадків підуть із запізненням. З відбудовою двох дошкільних закладів у Могилів-Подільському та одного в Ямпільському районах будівельники до 1 вересня не впоралися.

Віктор СКРИПНИК.

Закарпаття

Відкривають ще один університет

Центральні органи влади підтримали місцеву ініціативу про створення Мукачівського університету на базі об’єднання двох інститутів міста — технологічного та гуманітарно-педагогічного. Це вже буде третій університет в області, бо, крім нового, є два — Ужгородський національний та Закарпатський державний. З появою цього навчального закладу ефективніше використовуватимуть кадровий потенціал, матеріально-технічну та дослідну базу. Створення Мукачівського державного університету сприятиме також розвитку вищої освіти в області, дасть змогу готувати тих фахівців, брак яких відчувається в краї — насамперед в освіті, в легкій промисловості, в малих підприємствах, у побутовому обслуговуванні, туризмі.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

ДОНЕЦЬК

Кращим школярам платитимуть за знання

33 талановитим учням загальноосвітніх шкіл вручено іменні сертифікати на отримання спеціальної стипендії Донецької обласної ради. Це зробили під час зустрічі з головою облради Анатолієм Близнюком та головою облдержадміністрації Володимиром Логвиненком. Серед стипендіатів — переможці і призери загальноукраїнських олімпіад та двоє переможців міжнародних олімпіад. Розмір щомісячної винагороди, залежно від досягнень учня, становитиме від 239 до 478 гривень. «У ваших досягненнях — велика заслуга батьків, викладачів, які супроводжуватимуть вас по життєвому шляху до певного рівня розвитку, коли ви станете самостійними і зможете приймати рішення», — сказав А. Близнюк.

Ліна КУЩ.