Ранкове засідання 4 вересня

Після відкриття засідання та реєстрації у сесійній залі 392 народних депутатів Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк одразу оголосив годинну перерву, пов’язану із засіданням керівників депутатських фракцій для узгодження порядку денного на 4 вересня.

По завершенні перерви А. Яценюк повідомив, що вчора, тобто 3 вересня, він був поінформований фракцією «Наша Україна—Народна самооборона» стосовно рішення про вихід із демократичної коаліції. Щоб нагадати регламентні та конституційні вимоги до цього рішення, глава парламенту зазначив: «Це рішення відповідно до статті 65 Тимчасового Регламенту Верховної Ради вступає у законну силу не пізніше як у 10-денний термін після оголошення такого рішення на засіданні Верховної Ради головуючим.Таким чином, рішення вступить у законну силу не пізніше ніж через 10 днів з моменту його прийняття».

Після цього не пізніше ніж у чотириденний термін відповідне розпорядження Голови Верховної Ради має бути опубліковане у газеті «Голос України». Конституція України визначає такі правові наслідки цього рішення. Відповідно до статті 83 Конституції, у тому разі, якщо це рішення набере законної сили, у Верховній Раді протягом 30 днів повинна бути сформована нова коаліція, про що також повідомляється на засіданні Верховної Ради головуючим та публікується відповідна інформація у газеті «Голос України». Якщо ж таку коаліцію протягом встановленого Конституцією терміну не буде сформовано, то, відповідно до статті 90 Основного Закону, Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради через видання відповідного указу».

Відповідаючи на вимогу Олександра Стояна (фракція Партії регіонів) про ознайомлення парламенту із рішенням «НУ—НС» про вихід із коаліції, А. Яценюк зазначив, що текст цього листа стосується БЮТ, але якщо «НУ—НС» не заперечуватиме, то його буде оприлюднено на сайті Верховної Ради. А після того, як Алла Александровська (КПУ) висловила претензію головуючому, що на руках у народних депутатів немає порядку денного, тож немає можливості належним чином підготуватися до засідання, А. Яценюк нагадав, що саме парламентська більшість вирішила зустрічатися щодня та, «користуючись правом сили, формувати порядок денний». У зв’язку з цим він закликав лідерів фракцій системніше підходити до формування порядку денного та затверджувати його не на один день з огляду на політичну доцільність, а на цілий пленарний тиждень.

Після цього 362 народних депутати підтримали запропонований на 4 вересня перелік питань порядку денного, серед яких призначення деяких сільських, селищних та міських голів, про оздоровлення дітей, закон про організацію та порядок діяльності Верховної Ради з пропозиціями Президента, законопроект про дисциплінарний статут держслужби спецзв’язку та захисту інформації України, постанови про призначення у 2008 році іменних стипендій Верховної Ради для талановитих учнів. Також 345 народних депутатів підтримали пропозицію про запрошення на п’ятничне засідання Верховної Ради міністрів закордонних справ і оборони для надання інформації стосовно перебування на території України іноземних кораблів.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила рішення про призначення виборів деяких сільських, селищних та міських голів. Обрано ряд народних депутатів членами парламентських комітетів та ухвалено закон про оздоровлення і відпочинок дітей. Після цього народні депутати перейшли до законопроектів, повернутих Президентом на повторний розгляд. Зокрема, глава держави запропонував народним депутатам відхилити закон про організацію та порядок діяльності Верховної Ради, оскільки, відповідно до Конституції, це питання має визначатися виключно законом, про що є відповідне рішення Конституційного Суду. Проте більшість народних депутатів вважає, що Регламент діяльності Верховної Ради є внутрішньопарламентським документом, і проголосувала за подолання вето Президента — «за» 365 голосів. Також народні депутати подолали вето Президента на закон про дисциплінарний статут держслужби спецзв’язку та захисту інформації України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.