Економіка України розвивається дещо хаотично, однак загалом у правильному (європейському) напрямі.

Про це «Голосу України» розповів Володимир Щелкунов, президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати. За його словами, нормальному поступу держави заважають надмірна заполітизованість населення, відсутність громадянського суспільства, основою якого є середній клас, та деякі особливості українського менталітету. І крига скресне лише коли до керівництва державою стане серйозна стабілізуюча сила. Коли саме — не береться прогнозувати ніхто.

Напрями, взяті за основу економічної політики України (розбудова ринкової економіки, зростання інтелектуального потенціалу нації, науково-технічні інновації та проведення адміністративної реформи), — це європейська модель економіки. Однак перекроєна на вітчизняний лад, тобто обтяжена високим ризиком інфляції, великим соціальним навантаженням на бюджет, уповільненням зростання ВВП та критичною експортозалежністю. Крім того, основою державних доходів усе ще залишаються податки.

Проте приплив іноземних інвестицій в Україну щороку збільшується, сказав під час учорашньої прес-конференції експерт Володимир Коляденко. Уже на сьогодні іноземці вклали в економіку держави понад 6 мільярдів доларів, а з початком впровадження в життя проектів до Євро-2012 ця цифра буде ще істотніша.

Інвестиційно найпривабливішими, на думку Володимира Коляденка, є фінансовий та страховий сектори, будівництво та промисловість (легка, харчова, видобувна галузі, металургія, телекомунікації та зв’язок). Географічно ж лідирують Київ, Дніпропетровщина, Донеччина, Харківська та Одеська області. Однак відсутність чіткої довготермінової економічної стратегії стримує потенційних інвесторів. Тож економіка України все ще розвивається не завдяки, а всупереч.

Київ.