Спільне голосування БЮТ, ПР та КПУ можна вважати фактично розпадом коаліції. Таку тезу висунув учора Президент Віктор Ющенко, оцінюючи ситуацію в українському парламенті. Водночас глава держави запевнив, що скористається своїм правом розпустити Верховну Раду, якщо нову більшість офіційно не буде сформовано протягом місяця.

Серед причин, якими керувалися представники БЮТ, голосуючи спільно з учорашніми політичними опонентами, найголовніша, на думку Віктора Ющенка, — «цинічна і жорстока боротьба за владу». В основі таких дій, каже Президент, не українські і не демократичні інтереси. Водночас глава держави запевнив, що всі спроби «НУ—НС» зберегти формат демократичної коаліції БЮТ відкинув. Чи не найяскравішою ілюстрацією того, що злагодженої роботи між БЮТ і «НУ—НС» вже не існує, Віктор Ющенко назвав неспроможність дати в парламенті консолідовану оцінку ситуації в Грузії.

— Депутати не знайшли мужності дати відповідь на запитання найвищої національної ваги — поваги до цілісності суверенної держави і святої недоторканності її кордонів, — сказав Президент. —Це виклик нам усім. Це приниження для українського народу. Бо це приниження нашої цілісності і наших кордонів.

Зміни до законів про уряд та Конституційний Суд, ухвалені спільними голосуваннями БЮТ, Партії регіонів та Комуністичної партії, Президент назвав такими, що фактично встановлюють диктатуру Кабміну. Відтак, глава держави пообіцяв заветувати усі антиконституційні документи, ухвалені у вівторок.

Віктор Ющенко зазначив, що всіляко намагався застерегти уряд від промахів. Однак лише частина його зауважень бралася до уваги. Натомість ухвалювалися популістські рішення. Зі слів Президента, згідно з коаліційною угодою, першочергово мало бути розглянуто 245 законів. Натомість, протягом восьми місяців було внесено на розгляд лише 41 документ, а прийнято 11. Як наслідок — найвища в Європі інфляція. Президент наголосив: незважаючи на те, що коаліція де-факто розпалася, він і надалі дотримуватиметься державницької лінії.