Ранкове засідання 3 вересня

Щойно відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради оголосив годинну перерву, необхідну, за його словами для формування порядку денного.

Тим часом лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко заявив про вихід його фракції з коаліції демократичних сил, щоправда, зробив він це не з трибуни Верховної Ради, а на терміново скликаній прес-конференції. «Де-факто Тимошенко має коаліцію з Партією регіонів та комуністами. А де-юре ми її легалізуємо і даємо їй і далі очолювати уряд». Саме тому, сказав він, і було ухвалено відповідне рішення. «Тепер настає 10-денний термін, коли це рішення може бути переглянуте», — але станеться це лише тоді, коли «БЮТ визнає помилковість своїх рішень і дій» — зазначив В. Кириленко. Депутат зауважив, що «НУ—НС» готова до діалогу, але не готова до зради.

А на думку народного депутата Володимира Бондаренка (БЮТ), у розвалі коаліції слід звинувачувати не кого іншого, як Президента. «Його руками, його вказівками керувалися ті, кого сьогодні звинувачують у розвалі більшості. Вони ні в чому не винні, хоча їх особиста позиція інколи стала підміняти позицію Президента», — заявив парламентарій під час депутатських заяв і оголошень.

Розвал коаліції спричинений тим, що її інтереси були спрямовані не на державні, а на вузькопартійні, а діяльність — на розкол суспільства, вважає лідер комуністів Петро Симоненко. Депутат запропонував створити в парламенті тимчасову спеціальну комісію, яка напрацьовуватиме зміни до Конституції, що ліквідують посаду Президента і сформують парламентську республіку. Зробити це, за його словами, треба якнайшвидше, бо «залишилося 60 днів».

Його колега Петро Цибенко впевнений, що з вівторка почалося одужання парламенту. Більшість депутатів хоче не формально, а реально працювати у вищому законодавчому органі, сказав він.

У свою чергу, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що події вівторка відповідають демократичним стандартам. «Усі рішення на користь демократії і парламентаризму. Коли ми йшли на вибори, то обіцяли служити Україні, а не Президенту чи окремим особам», — зауважив він. Водночас додавши: ідея перетворити країну на авторитарну республіку не вдалася. «Парламент є тим органом, який має чітко управляти країною», — наголосив Микола Томенко.

Випустивши пару та привітавши з днем народження народного депутата Сергія Веліжанського, народні обранці перейшли до розгляду порядку денного. Щоправда, фракція «НУ—НС» майже в повному складі була відсутня в сесійній залі. Тож участі в розгляді законопроектів не брала.

Сесія, зокрема, ухвалила в першому читанні законопроекти про соціальний діалог та зміни до закону про прожитковий мінімум. У першому читанні та в цілому народні обранці ухвалили також зміни до держбюджету стосовно запровадження тарифної сітки. У чинному законі про держбюджет запровадження Єдиної тарифної сітки передбачалося з 1 листопада нинішнього року. Ухвалений нині документ пересуває запровадження ЄТС з листопада на вересень.

Крім того, народні депутати ухвалили й низку ратифікаційних документів. Зокрема, фінансову угоду (Україна—проект європейських доріг) між Україною та Європейським інвестиційним банком; поправки до Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу; конвенцію між урядом України і урядом Ісландської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та капітал; конвенцію між урядами України і Йорданського Хашимітського Королівства про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і капітал. А також угоду між Кабінетом Міністрів та урядом Естонської Республіки про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.