Вечірнє засідання 2 вересня

Після бурхливого і тривалого обговорення жодного консолідованого рішення щодо позиції Верховної Ради стосовно грузинсько-російського конфлікту прийнято так і не було.

Потім парламент перейшов до розгляду питання про обрання заступників Голови Верховної Ради. Спочатку 336 голосами «за» змінили спосіб голосування і вирішили обирати Першого заступника та заступника глави парламенту одночасно, за єдиним списком, без заслуховування доповідей кандидатів, без обговорення і не таємним, а відкритим поіменним голосуванням.

Проект відповідної постанови вніс Андрій Портнов (БЮТ). У «пакеті» було запропоновано обрати Першим заступником Голови Верховної Ради представника Партії регіонів Олександра Лавриновича, заступником — бютівця Миколу Томенка. За наполяганням деяких депутатів головуючий поставив на голосування й попередньо внесені проекти постанов про обрання заступниками глави парламенту інших кандидатур, однак вони не знайшли підтримки в сесійній залі. А ось за О. Лавриновича та М. Томенка віддали свої голоси 340 депутатів. Партія регіонів — 175, БЮТ — 153, «НУ—НС» — 12, комуністи і литвинівці — 0.

Майже одноголосно парламент ухвалив проект закону, спрямований на соціальний захист шахтарів, — про підвищення престижності шахтарської праці (446 «за»). За словами автора законопроекту народного депутата Віктора Турманова (Партія регіонів) із прийняттям цього закону зарплати шахтарів зростуть на 30%, а пенсії удвічі. Прийнято також зміни до закону про податок з доходів фізичних осіб (щодо неоподаткування безкоштовно наданого вугілля, 423 «за») і зміни до закону про держбюджет на 2008 рік та до деяких законодавчих актів України щодо підтримки вугільної галузі (252 «за»), якими збільшено фінансування галузі до кінця року на 3 мільярди 667 мільйонів гривень.

Однак наступними питаннями в порядку денному були політичні: зміни до законів про Конституційний Суд, Кабінет Міністрів, СБУ тощо. Глава парламенту на знак протесту відмовився вести далі пленарне засідання й залишив зал, оскільки ці законопроекти, за його словами, передбачають процедуру імпічменту, перерозподіл повноважень, не прописаних у Конституції, перерозподіл впливу на КС, а голосування розколе демократичну коаліцію. «Я робив усе для того, щоб утримати демократичну коаліцію, незважаючи на те, що я є Головою всієї Верховної Ради. Моїми руками розвалу коаліції не буде», — сказав А. Яценюк і вийшов. Більшість депутатів із фракції «НУ—НС» також залишили свої місця. Далі засідання вів Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович.

Депутати подолали вето Президента України на закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» (361 «за»), внесли зміни до деяких законів щодо повноважень Конституційного Суду, особливостей провадження у справах за конституційними зверненнями та недопущення зловживань правом на конституційне подання (363 «за»). Згідно з цим законопроектом, внесеним народними депутатами від Партії регіонів та БЮТ Олександром Лавриновичем та Андрієм Портновим, дію акта Кабінету Міністрів, який було зупинено указом Президента і щодо якого є рішення КС про визнання таким, що відповідає Конституції, або ухвала про відмову у відкритті провадження, не може бути повторно зупинено главою держави. Документ також упорядковує певні процедури надання висновку КС за конституційними поданнями щодо внесення змін до Конституції.

Внесено також зміни до закону «Про Службу безпеки України» (автори — Андрій Кожем’якін, Андрій Портнов, БЮТ) щодо призначення та звільнення керівництва СБУ (362 «за), відповідно до яких призначення заступників голови СБУ, керівників управлінь та керівників обласних управлінь СБУ здійснюватиметься головою СБУ або виконуючим обов’язки за погодженням з профільним парламентським Комітетом з питань національної безпеки і оборони.

За внесення змін до закону «Про Кабінет Міністрів України» (щодо приведення положень цього Закону у відповідність Конституції) проголосували 363 парламентарії. Проектом закону пропонується вилучити з чинного закону про Кабмін, зокрема, такі норми: обов’язок уряду погоджувати з Президентом ініціативи про звільнення окремих міністрів; обов’язок уряду забезпечувати виконання указів Президента (а не керуватися ними, як передбачає Конституція); здійснення права законодавчої ініціативи за дорученням Президента; забезпечення урядом виконання рішень РНБО; вступ у відносини з урядами іноземних держав на підставі актів Президента України, а також право глави держави не вносити кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра на розгляд Верховної Ради.

Насамкінець на голосування було поставлено проект постанови про призначення Валентина Наливайченка головою Служби безпеки України. Це подання внесене Президентом України ще в грудні минулого року. Однак електронне табло висвітило: «за» — нуль голосів.