Як розвиватимуться події в парламенті? Чи можливе створення нової коаліції? Наскільки можливі дострокові парламентські та президентські вибори?

Валерій Баранов (Блок Литвина):

— Знаючи українських політиків і політикум, буде зовсім непрогнозований формат коаліції. Логічно було б об’єднатися БЮТ і Партії регіонів, після чого зайнятися їм системними реформами, про які всім набридло вже говорити. Особистості Юлії Тимошенко і Віктора Януковича несумісні. Хоча в політиці немає нічого такого, що не вирішується. Можливі несподівані рішення. Нині Президента загнано в кут — і це результат його діяльності. І ми замість того, щоб займатися справами, займаємося політичними інтригами. Крім того, логіка каже про те, що дострокові вибори нікому не потрібні.

Віталій Корж (БЮТ):

— Сподіваємося, що здоровий глузд переважатиме в наших партнерів по коаліції. Сподіваюся, що народні депутати прийдуть до прийняття правильних рішень і виконання своїх зобов’язань перед нашими виборцями. Ми чітко переконалися: коаліція має зберегтися. Інших альтернатив немає! А заяви БЮТ і «НУ—НС» та й ті обіцянки, які давалися виборцям, мають бути пріоритетом у нашій діяльності. Але, на жаль, цей принцип останнім часом був порушений. Не в сесійній залі, а за її межами. Цю ситуацію, доведену до повного абсурду, — коли центр впливу перебуває не в сесійній залі, а керує всіма процесами не в бік розвитку держави, — терпіти не можна. Треба центр впливу перенести до сесійної зали. А підстав говорити про дочасні парламентські і президентські вибори немає. Поки що нічого надзвичайного не трапилося. Те, що трапилося у вівторок, це крок до цивілізації, щоб Президента і СБУ поставити в рамки законів і взагалі, щоб влада відчувала, що вона підконтрольна суспільству. Про коаліцію БЮТ і Партії регіонів навіть не йдеться. Просто подано сигнал: досить, треба працювати, суспільство зачекалося. Однак дострокові парламентські вибори не виключаю.

Ігор Кріль («НУ—НС»):

Щоб іти на президентські вибори, потрібно робити певні кроки. А логіка походу Тимошенко в Президенти, перебуваючи у складі коаліції, не матиме ніякого сенсу. Потрібен розрив із главою держави і «НУ—НС». Цей розрив міг відбутися півроку тому або пізніше. Але для України добре, що вона проявила себе саме тепер. Говорити про те, що буде далі, некоректно. Сьогодні ситуація, коли кожен політик, кожна політична сила мають дати відповідь на ті питання, що стоять на порядку денному. Є 10 днів для того, щоб демократична коаліція вирішила, як виходитиме з цієї ситуації. Компроміс може бути лише один — скасувати все те, що проголосували у вівторок.

Володимир Сівкович (Партія регіонів):

— Не може бути демократичної коаліції, якщо всередині її самого лідера називають зрадником і шпигуном. Це базарна коаліція. А базар завжди розвалювався і на його місце приходили великі супермаркети, де все стабільно і системно. Я говорив ще 30 вересня минулого року: не мине й півроку, як буде створено коаліцію між БЮТ і Партією регіонів. Тому що це природно. Можливо, амбіції лідерів, керівників і заступників голови партії не давали змоги зробити це певний час, але ситуація в країні розставила крапки над «і». А переговори щодо створення нової коаліції неофіційно ведуться з усіма політичними силами, в тому числі з БЮТ. Офіційно ми почнемо їх вести, коли «Наша Україна» озвучить про свій вихід із коаліції. А якщо ми говоримо про створення міцного стабільного політичного супермаркету, то говорити про дострокові парламентські і президентські вибори не можна.

Катерина Самойлик (КПУ):

— Нова коаліція буде обов’язково. Хоч би як там лякав Президент України. А, швидше за все, він підштовхує до створення коаліції. І думаю, що БЮТ і Партія регіонів з цього приводу вже проконсультувалися. Коаліція буде потужною, матиме конституційну більшість. Мало того, після її переформатування відбудуться і зміни в уряді. Крім того, «президентські міністри» не з’явилися на останнє засідання уряду — цей фактор також прискорить створення нової коаліції. Гадаю, якщо глава держави не відчував би себе «намісником Бога на всій земній кулі», того, що було у вівторок, не сталося б. А постійні провокації і приниження політиків, насамперед народних депутатів, довели до того, що демократична коаліція піде в небуття. Якщо хочемо дочасних президентських виборів, то правляча коаліція має відбутися, тому що треба прийняти всі відповідні документи, інакше Президент може нас втягнути в якусь халепу, боюся, навіть і у війну. Якщо не відбудеться коаліція, будуть дочасні парламентські вибори. Але тоді президентська сила буде менше представлена в парламенті.

Підготувала Наталя ЯРЕМЕНКО.