Міністерство освіти та науки збирається затвердити нові правила прийому до вузів найближчим часом. Про це заявив міністр освіти та науки України Іван Вакарчук. Затвердити ці правила відомство планує у вересні, щоб у листопаді абітурієнти наступного року могли зорієнтуватися з вибором вузу і почати готуватися до зовнішнього незалежного тестування.

Воно з цього року обов’язкове для всіх, хто бажає здобути вищу освіту. Щоправда, у 2009 році МОН планує скоротити кількість предметних тестів з 11 до 8.

Ну, а цього навчального року 252 тисячі першокурсників почали свій студентський шлях. За шкільні парти 1 вересня вперше сіли 378 тисяч українських дітей. Міністр Вакарчук стартом нового навчального року задоволений. За його словами, він почався організовано. Навчальний процес налагоджений навіть у районах Західної України, що постраждали від стихійного лиха. Там було підтоплено 317 навчальних закладів.

Навчальний рік почався вчасно і для дітей з п’ятикілометрової зони Лозової Харківської області, де ще недавно на території військового арсеналу вибухали снаряди. Щоправда, частина місцевих школярів, поки не відремонтують їхні пошкоджені класи, навчатиметься в другу зміну.

Освітнє відомство проводить політику збереження сільських шкіл. Уже підготовлено проект закону, згідно з яким шкільні класи зможуть функціонувати за відвідуваності не менш як трьох учнів. Таким чином, МОН збереже від закриття більше тисячі середніх навчальних закладів по всій Україні. Це вельми далекоглядна акція в контексті прогнозованого збільшення народжуваності. Уже сьогодні в країні спостерігається гострий дефіцит з дошкільними установами, що їх масово закривали чи перепрофілювали на початку 90-х.