На запитання чого чекати від третьої сесії шостого скликання: порозуміння чи дострокових виборів? Відповідають:

Ксенія Ляпіна (НУ—НС):

Сьогодні насправді ніхто з провідних політичних сил не зацікавлений у дострокових виборах. Щоправда, дестабілізація парламенту також цікава деяким політичним силам. Зокрема, це демонструє Партія регіонів, щоб довести неефективність коаліції, а також БЮТ, тому що чинний уряд добре виглядає на фоні неефективного парламенту. Тому в мене враження, що провідні політичні сили будуть із задоволенням робити різноманітні провокації, консервувати кризи, однак навряд чи до президентських виборів хтось наважиться на позачергові парламентські вибори.

На жаль, уже зараз можемо спостерігати, що скоріше за все буде багато провокативних питань. Про це говорить навіть якість законопроектів, поданих в останні дні перед початком сесії. Здебільшого вони стосуються імпічменту Президента або посилення повноважень Кабінету Міністрів. Причому більшість документів вийшла з-під пера провладної фракції БЮТ. Цікавою виглядає ситуація, коли схожі документи майже одночасно виходять з-під пера Партії регіонів та БЮТу. Цікаво й те, що їх об’єднує нелюбов до Президента через втрачені персональні посади тощо. Все це схоже, як каже Голова Верховної Ради, на «візантійщину», яка прикривається розмовами про налагодження ефективної роботи.

На жаль, мої прогнози песимістичні. Не думаю, що до президентських виборів буде ефективна робота. Хоча на якісь короткі моменти парламент здатний буде об’єднуватися.

Катерина Ващук (Блок Литвина):

Визначальним буде те, що президентська виборча кампанія накладатиме свій відбиток на поведінку основних політичних сил. Від того, наскільки політики поспішатимуть працювати на президентську виборчу кампанію, скільки уваги їй приділятимуть, залежатиме атмосфера в залі. Залежатиме вона й від того, чи вдасться більшості об’єднатися після всіх заяв, які лунали останніми днями.

Ті, хто вже вималював собі майбутню президентську гонку, мають розуміти: від результативності нинішньої сесії залежить і успіх президентської гонки. Тому дуже важливо, щоб було прийнято такі закони, як зміни до бюджету-2008, кошторис на наступний рік, а також законопроекти щодо розвитку ключових галузей народного господарства.

Взагалі, як депутат з досвідом, я зі щемом згадую роботу рад того скликання, коли народні депутати обиралися в округах. Існуюча система виборів фактично понизила роль Верховної Ради в політичному та економічному житті країни. Тож якщо говорити про дострокові вибори, то вони мало змінять ситуацію. Кожна коаліція буде дуже хисткою і не матиме належної переваги.

Леонід Грач (КПУ):

Всі добре пам’ятають, коли оголосили минулі дострокові вибори, казали: прийде новий склад парламенту — і ситуація зміниться. Насправді нічого не сталося і не станеться. Сьогодні олігархічна складова взяла гору над суспільством. А вона завжди живе над національними інтересами.

Думаю, що це буде найбільш контрпродуктивний парламент за всю історію. Вважаю, що цьому парламентові, крім грязі, вовтузіння та зіштовхувань, як усередині, так і ззовні, більше нічого не світить. На олтар вітчизни він нічого не покладе. Взагалі ми зайшли в глухий кут. Вважаю, що спочатку треба знайти нового Богдана Хмельницького, вибрати його президентом, а вже потім усе інше.

Сергій Терьохін (БЮТ):

За фахом я економіст, а не політолог, тому мені важко відповісти на це запитання. Сподіваюся, що ми все-таки «вирулимо» на якусь більш-менш нормальну роботу. Хочу зауважити, на цю сесію Комітет з питань податково-митної політики має розглянути 126 проектів законів, третина з яких конче потрібна для нормального бюджетного процесу. Тому роботи в нас дуже багато. Але все залежить від партійних босів. Домовляться — буду щасливий, не домовляться — будемо гуляти.

Ярослав Сухий (Партія регіонів):

Третя сесія виглядатиме як хвороба, що називається грип. Спочатку вірус, потім висока температура і нарешті одужання. Щоправда, можливе якесь ускладнення. Думаю, що врешті-решт парламент почне злагоджено працювати, бо нагромадилося багато проблем щодо народного господарства. Є речі, навколо яких ми можемо об’єднатися, просто не потрібно виносити в зал питання, які розколюють не нас, а суспільство. Адже ми відображаємо інтереси певних груп громадян.