Що змінилося у відносинах держава—підприємець за останні роки? Нічого, вважає голова Українського юридичного товариства Олег Березюк. Таку думку він висловив на прес-конференції в Києві. Попри декларацію з боку держави про всебічну підтримку малого та середнього бізнесу, випадки тиску на нього, шантажу, бюрократизму — не рідкість.

Яскравий приклад — історія підприємця Дениса Волосяна. У квітні поточного року він був затриманий у Києві працівниками Броварської податкової міліції і доставлений у тамтешню прокуратуру як свідок. І після ночі допитів затриманий і взятий під варту за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 209 Карного кодексу України. Тобто за підозрою у відмиванні коштів. Одначе відмиванню коштів має передувати незаконне їх отримання. А, як підкреслив на прес-конференції адвокат підозрюваного Ровшанбек Розметов, з постанови про порушення кримінальної справи не можна зрозуміти, який злочин скоїв його підзахисний перед легалізацією (відмиванням) доходів. Тому, вважає юрист, не можна стверджувати, що Денис Волосян відмивав брудні гроші.

Змушує поставити під сумнів заведену кримінальну справу і таке. Після багатьох апеляцій Дениса Волосяна 8 травня таки випустили під підписку про невиїзд. І, зверніть увагу, визнали запобіжний захід, застосований до нього, безпідставно(!) обраним. Але... Одразу ж і затримали. Бо, виявляється, двоє оперативників написали рапорти про те, що Денис Волосян у прокуратурі пропонував їм хабара. Поставимо запитання: а чому їм, а не працівникам прокуратури? Тим більше, що рішення про його затримання виносив помічник прокурора. Отже, тільки він і міг скасувати його, а не оперативники. Розуміємо, що запитання риторичне, але воно змушує багатьох, у тому числі учасників прес-конференції, висловлювати здогад, що справу сфальсифіковано.

До всього, Волосяна протримали під вартою цілих три тижні без будь-яких на те підстав. Тому один з суддів броварського суду звільнив підприємця, після чого, за словами свідків, йому погрожував прокурор Броварів. Наступного дня адвокат Ровшанбек Розметов отримав погрози і на свою адресу.

Олег Березюк нагадав: вирішувати, хто злочинець, а хто — ні, повинен суд. Але шлях від звинувачення фізичної особи до рішення суду має бути пройдений із дотриманням усіх законів, норм та правил. Інакше мрія про правову державу залишиться мрією.

Для участі у прес-конференції запрошувалися голови судів — Апеляційного Київської області і Броварського міськрайонного — та прокурор Броварів. Одначе ніхто з них перед журналістами так і не з’явився.