Олександр Кононов (на знімку), викладач, а заодно і пасічник Млинівського ветеринарного технікуму, вважає, що маточне молочко більш цілюще, ніж навіть мед. Щоправда, добути його — проблема з проблем. А ось Олександр Дмитрович навчився «доїти» бджіл.

Досвідчений бджоляр не лише отримав першу серійну партію маточного молочка, а й передає цю витончену науку студентам відділення бджільництва.

— Маточне молоко — це справжній еліксир здоров’я, — розповідає Олександр Кононов. — Про його цілющі властивості можна розповідати годинами, оскільки воно містить незамінні для людини амінокислоти й вітаміни. Але добути його непросто, це дуже копітка робота. Тому мало хто з пасічників береться за неї. Та й навіть тим, хто береться, вона не завжди вдається.

— Чому? — цікавимось у досвідченого пасічника.

— Тому, що суть методики полягає в тому, щоб «обдурити» бджолу, виготовити штучні мисочки, які б до мікрона нагадували ті, які комахи виготовляють самостійно. Потім туди садять личинку, тобто щеплюють личинку на прищеплювальну рамку, і переміщають до сімей-виховательок, які її загодовують. Я, приміром, через п’ять днів личинку замінюю, а молочко зі спеціального маточника відбираю. Для цього використовую затемнену скляну посудину з притертою пробкою. Причому на збирання молочка витрачаю не більше двох годин, щоб воно не втратило своєї якості. А потім продукт охолоджую і заморожую.

Це вже зараз Олександр Дмитрович з легкістю ділиться досвідом, який набувався роками, доводився до досконалості. Але досить на міліметр помилитись у розмірах мисочок для «доїння» — і бджоли «розкусять» обман. Сама ж ідея отримувати маточне молочко, як і створення пасіки, належить директорові технікуму В’ячеславу Яцкевичу. До речі, з пасіки є зиск: тут не лише набираються досвіду студенти, а й реалізуються продукти бджільництва.

Євген ЦИМБАЛЮК,Олександра ЮРКОВА.

Рівненськаобласть.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.